Brašno, šećer, ulje i so biće jeftiniji i u maloprodajama i na veliko

Vlada Crne Gore ograničava marže na prehrambene proizvode

RegionVesti

23.6.2022 11:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Vlada Crne Gore ograničava marže na prehrambene proizvode Vlada Crne Gore ograničava marže na prehrambene proizvode
Vlada Crne Gore treba da utvrdi odluku kojom će se maksimalna marža na pšenično bračno, šećer, ulje i so u trgovinama na veliko ograničiti... Vlada Crne Gore ograničava marže na prehrambene proizvode

Vlada Crne Gore treba da utvrdi odluku kojom će se maksimalna marža na pšenično bračno, šećer, ulje i so u trgovinama na veliko ograničiti na pet odsto, a u trgovinama na malo na sedam odsto. Ograničenjem marži te životne namirnice bi trebalo da budu jeftinije, piše agencija Mina, pozivajući se na Vijesti.

Cene pomenutih namirnica su drastično skočile ove godine, posebno nakon što je 24. februara počeo rat u Ukrajini. Tako je za litar ulja početkom prošle godine bilo potrebno izdvojiti jedan evro, a u januaru ove godine 1,4 evra, dok se cene sada kreću između 2,3 i 2,4 evra.

Kilogram brašna, tip 400, u januaru prošle godine je koštao 40 evrocenti, godinu kasnije je poskupeo 50 odsto, a sada košta oko 80 evrocenti. Cena kilograma soli iznosi između 50 i 60 evrocenti, a šećera 95 evrocenti.

Predlog odluke u koju su Vijesti imale uvid, prema nezvaničnim informacijama, prošao je komisiju crnogorske vade za ekonomska pitanja. Predlog je pripremilo Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma u okviru Zakona o privremenim merama za ograničavanje cena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, koji je skupština usvojila 10. maja.

Predlog tog podzakonskog akta je usledio nakon što je skupština 15. juna donela zaključak kojim od vlade traži da ga u najkraćem roku pripremi. Skupština je, uz to, pozvala vladu i da pripremi program subvencija za trgovine koje bi bile pogođene takvim merama.

Stupanjem na snagu ove odluke zakon koji je pripremilo Ministarstvo ekonomskog razvoja u mandatu ministra Jakova Milatovića će početi da se primenjuje u praksi.

”Donošenje ove odluke će doprineti otklanjanju štetnih posledica povećanja cena proizvoda od značaja za život i zdravlje ljudi, a u svetlu činjenice sve učestalijeg povećanja cena proizvoda od značaja za život i zdravlje ljudi, što direktno utiče na životni standard”, navodi se u obrazloženju.

Iz ministarstva su saopštili da su razvili posebnu analizu praćenja cena osnovnih životnih namirnica na mesečnom nivou, koja se zasniva na podacima Uprave za inspekcijske poslove, pa raspolažu informacijama o cenama i maržama za 22 osnovna prehrambena proizvoda.

”Navedena analiza cena je bila polazna osnova za predlaganje privremene mere iz ove odluke”, piše u obrazloženju.

  • GINKO

    24.6.2022 #1 Author

    Tako i treba, bravo za njih

    Odgovori

  • MAJA

    25.6.2022 #2 Author

    I kod nas treba da ogranice marze

    Odgovori

  • MAJA

    25.6.2022 #3 Author

    Crnogorci su pametni jis od Njegosa

    Odgovori

  • FRUIT04

    26.6.2022 #4 Author

    Tako I treba, omoguciti Gradjanima da Bude sve pristupacnije

    Odgovori

  • kaćica

    26.6.2022 #5 Author

    Bravo za Crnogorce.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...