na period od tri godine, sa grejs periodom od 12 meseci

Vlada Crne Gore zadužila se 100 miliona evra

RegionVesti

8.3.2023 10:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Vlada Crne Gore zadužila se 100 miliona evra Vlada Crne Gore zadužila se 100 miliona evra
Crnogorska vlada zadužila se kod Deutsche bank sa 100 miliona evra, saopštilo je ministarstvo finansija. Crna Gora se zadužila na period od tri godine,... Vlada Crne Gore zadužila se 100 miliona evra

Crnogorska vlada zadužila se kod Deutsche bank sa 100 miliona evra, saopštilo je ministarstvo finansija.

Crna Gora se zadužila na period od tri godine, sa grejs periodom od 12 meseci i kamatnom stopom koju čini šestomesečni euribor uvećan za iznos margine od 5,9 odsto, prenela je Beta.

Prva rata kamate plaća se šest meseci od povlačenja kreditnih sredstava, dok će otplata glavnice započeti 12 meseci nakon povlačenja tih sredstava i biće sprovedena plaćanjem pet jednakih rata glavnice“, navelo je ministarstvo finansija.

Pored troškova kamate, na iznos kredita plaća se naknada za obradu kredita u iznosu od 1,35 odsto ukupne vrednosti kredita, odnosno u iznosu 1,35 miliona evra. Naknada za obradu kredita plaća se kao odbitak od ukupnog iznosa kredita.

Budžetom je ove godine predviđeno zaduženje od 600 miliona evra.

Doktor ekonomije i predsednik opozicione Socijaldemokatske partije Damir Šehović je objavio u petak uveče na Twitteru da se Crna Gora zadužila po najvećoj kamatnoj stopi u novijoj istoriji.

„Ovo je alarmantan signal za ekonomiju, koja već pati od dugoročnih finansijskih problema. Ali i dokaz da je na staklenim nogama. I da ubrzo možda neće biti u prilici da uredno servisira svoje obaveze“, istakao je Šehović.

On je ocenio da je zaduženje po gotovo dvocifrenoj kamatnoj stopi, znatno nepovoljnijoj od onih koje plaćaju zemlje regiona, apsolutno neodrživo.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...