Za pomoć se kvalifikovalo 38 miliona građana

Vlada Francuske najavila novi program subvencija za radnike sa primanjima nižim od 2.000 evra

Vesti

22.10.2021 13:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Vlada Francuske najavila novi program subvencija za radnike sa primanjima nižim od 2.000 evra Vlada Francuske najavila novi program subvencija za radnike sa primanjima nižim od 2.000 evra
Vlada Francuske će odobriti program subvencija za ublažavanje udara na budžet radnika izazvanog naglim rastom cena energenata, najavio je premijer ove države Žan Kaste... Vlada Francuske najavila novi program subvencija za radnike sa primanjima nižim od 2.000 evra

Vlada Francuske će odobriti program subvencija za ublažavanje udara na budžet radnika izazvanog naglim rastom cena energenata, najavio je premijer ove države Žan Kaste (Jean Castex).

U intervjuu na francuskoj nacionalnoj televiziji TF1 Kaste je rekao da je za “nesvakidašnju situaciju potreban nesvakidašnji odgovor”.

Francuski radnici koji zarađuju manje od 2.000 evra neto mesečno primiće jednokratnu pomoć od 100 evra. Prve isplate će biti u decembru, a za ovu vrstu pomoći kvalifikuje se 38 miliona francuskih građana, izjavio je Kaste.

Kaste je izjavio da je pomoć od 100 evra bazirana na računici koja uzima u obzir rast cena na pumpama i prosečnoj kilometraži os 14.000 kilometara godišnje, plus oko 80 evra, piše Bloomberg.

Premijer Francuske je takođe rekao da će vlada stopirati nova povećanja tarifa za prirodni gas za sva domaćinstva do 2022. godine.

Posle eksplozivnog rasta u ovom kvartalu, cena gasa za domaćinstva u Francuskoj poskupela je početkom oktobra za još 12,6 odsto, pre nego što je vlada Žana Kastea tu cenu zamrzla na današnjem nivou za narednih sedam meseci.

Ranije je francuska vlada odobrila isplatu po 100 evra za 5,8 miliona domaćinstva kako bi im, bez obzira kojim se energentom greju, omogućila da što lakše preguraju narednu grejnu sezonu, navodi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

U Francuskoj se u aprilu 2022. godine održavaju predsednički izbori, a trenutni predsednik ove države Emanuel Makron (Emmanuel Macron) ima u planu još jedan mandat i ne želi socijalne napetosti zbog energenata, kakve je zbog rasta cene benzina imao oktobra 2018. godine, kad je bio aktuelan protest „žutih prsluka“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...