VLADA ODOBRILA NOVE SUBVENCIJE TAKSISTIMA Za nabavku novog vozila 8.000 evra

AutomobiliLifestylePoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

30.12.2020 18:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

VLADA ODOBRILA NOVE SUBVENCIJE TAKSISTIMA Za nabavku novog vozila 8.000 evra VLADA ODOBRILA NOVE SUBVENCIJE TAKSISTIMA Za nabavku novog vozila 8.000 evra
Taxi prevoznici će od prvog radnog dana 2021. godine moći da nabave putnička vozila za potrebe obnove voznog parka taxi prevoza. Novom Uredbom Vlade... VLADA ODOBRILA NOVE SUBVENCIJE TAKSISTIMA Za nabavku novog vozila 8.000 evra

Taxi prevoznici će od prvog radnog dana 2021. godine moći da nabave putnička vozila za potrebe obnove voznog parka taxi prevoza.

Novom Uredbom Vlade Srbije nije predviđeno povećanje iznosa subvencija za učešće za namenski kredit za kupovinu novog putničkog vozila, učešća za finansijski lizing za nabavku novog vozila ili plaćanja dela kupoprodajne cene. Subvencija će, naime, i dalje biti isplaćivana u dinarskoj protivrednosti iznosa od 8.000 evra.

Da bi koristio ovu subvenciju, taxi prevoznik je dužan da pre isplate subvencije isplati iznos u visini od najmanje 15 odsto kupoprodajne cene davaocu finansijskog lizinga na ime dela učešća za odobrenje ugovora o finansijskom lizingu, odnosno iznos u istoj visini banci na ime
dela učešća za odobrenje namenskog kredita.

Ako taxi prevoznik kupuje novo putničko vozilo sopstvenim sredstvima, subvencija se isplaćuje nakon što prevoznik dostavi dokaz da je u celosti isplati deo kupoprodajne cene koji se ne finansira iz sredstava za odobrenje subvencija.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Subvencija će biti dostupna svim preduzetnicima i privrednim društvima koji obavljaju delatnost taksi prevoza pre 4. januara 2019. godine. Subvencionisana nabavka sprovodiće se u naredne dve godine, odnosno do kraja 2022. godine. Nova vozila koja taksisti kupuju moraće da ispunjavaju najmanje EURO 6 standard u pogledu izduvnih gasova ili da imaju potpuno električni, hibridni ili pogon na komprimovani prirodni gas.

Takođe, na tržištu novih automobila ne mogu biti jeftiniji od 13.000 evra. Taksisti ne mogu, ukoliko koriste subvenciju, automobile da prodaju bar tri godine. Izuzetak od ovog pravila odnosi se na slučajeve smrti, trajne nesposobnosti za obavljanje delatnosti taksi prevoza, odlaska u invalidsku penziju, totalne štete na vozilu ili krađe vozila.

Zahtevi za subvenciju za nabavku novog putničkog vozila podnosi se Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, isključivo preporučenom poštom. Ministarstvo godišnje odobrava 6.000 subvencija za kupovinu novih taksi vozila. Odobrenja subvencija se daju kvartalno i to za periode od januara do 31. marta, od 1. aprila do 30. juna, od 1. jula do 30.
septembra i od 1. oktobra do 31. decembra 2020. godine.

U roku od dve godine, taksista može da iskoristi pravo na subvenciju samo za jedno putničko vozilo. Naravno, pre dobijanja subvencije, taksista mora izmiriti sve dospele obaveze po osnovu javnih prihoda, odnosno da po zaključenom sporazumu o reprogramu o isplati poreskog duga
ne duguje iznos veći od 500.000 dinara.

  • Zoran

    15.9.2021 #1 Author

    U febroaru 2020 godine sam podneo zahtev za taxi subvenciju.Danas je 15.9.2021 još nisam dobio rešenje za odobrenje , iako ispunjavam sve uslove.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...