Neizvesno finansiranje britanskog javnog servisa

Vlada razmatra ukidanje pretplate za BBC

BiznisSvetVesti

17.1.2022 15:22 Autor: Vladimir Jokanović 1

Vlada razmatra ukidanje pretplate za BBC Vlada razmatra ukidanje pretplate za BBC
Nadin Doris (Nadine Dorries) britanska ministarka kulture, najavila je da je došlo vreme da se razmatraju novi načini za finansiranje javnog servisa BBC i... Vlada razmatra ukidanje pretplate za BBC

Nadin Doris (Nadine Dorries) britanska ministarka kulture, najavila je da je došlo vreme da se razmatraju novi načini za finansiranje javnog servisa BBC i prodaje „sjajnih britanskih sadržaja“. Objava o pretplati i finansiranju javnog servisa biće „poslednja“ tog tipa, najavila je Doris.

Ona je rekla da je „došao kraj vremenu kada je starijim građanima (Velike Britanije) prećeno zatvorskim kaznama i kada su im izvršitelji kucali na vrata“, prenosi BBC na srpskom. Njena izjava je usledila neposredno nakon što su se u javnosti pojavili nepotvrđeni izveštaji da britanska vlada planira da zamrzne visinu dvogodišnje pretplate korišćenja javnog servisa BBC na 159 funti (190 evra).

Postojanje pretplate garantovano je BBC kraljevskom poveljom barem do 31. decembra 2027. Ovaj dokument određuje način finansiranja i svrhu BBC servisa. Visinu pretplate zatim određuje britanska vlada, koja je 2016. godine saopštila da će od aprila 2017. u skladu sa stopom inflacije podizati cenu u narednih pet godina.


Novcem prikupljenim od pretplate finansiraju se BBC emisije i servisi – među njima su televizija, radio, sajt, podkasti, aplikacije, ajPlejer i ostalo. Čelnici BBC i predstavnici vlade već duže vreme vode pregovore oko načina finansiranja javnog servisa u budućnosti. Upravo tokom tih razgovora, u oktobru prošle godine, prvi put se pojavila ideja o zamrzavanju pretplate.

Izvor iz britanske vlade potvrdio je za BBC da su u toku razgovori o pretplati. Taj izvor navodi da je ministarka prepoznala da je finansijski pritisak na stanovništvo veliki i da je pretplata veliki izdatak za ljude sa niskim primanjima i penzionere, kao i da je to stavka nad kojom ministri imaju kontrolu.

  • SANJA

    17.1.2022 #1 Author

    Bilo bi super da se ukine preplatu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...