VLADA REPUBLIKE SRPSKE PLANIRA ZADUŽIVANJE OD 1,4 MILIJARDE KM U NAREDNOJ GODINI Računajući i 500 miliona KM garancija

RegionVesti

15.12.2020 18:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

VLADA REPUBLIKE SRPSKE PLANIRA ZADUŽIVANJE OD 1,4 MILIJARDE KM U NAREDNOJ GODINI Računajući i 500 miliona KM garancija VLADA REPUBLIKE SRPSKE PLANIRA ZADUŽIVANJE OD 1,4 MILIJARDE KM U NAREDNOJ GODINI Računajući i 500 miliona KM garancija
Vlada Republike Srpske planira u idućoj godini zaduženja u ukupnom iznosu od 1,4 milijarde konvertibilnih maraka, putem kratkoročnih i dugoročnih zaduživanja, te indirektno dajući... VLADA REPUBLIKE SRPSKE PLANIRA ZADUŽIVANJE OD 1,4 MILIJARDE KM U NAREDNOJ GODINI Računajući i 500 miliona KM garancija

Vlada Republike Srpske planira u idućoj godini zaduženja u ukupnom iznosu od 1,4 milijarde konvertibilnih maraka, putem kratkoročnih i dugoročnih zaduživanja, te indirektno dajući garancije, prenosi capital.ba

Narodna Skupština Republike Srpske će razmatrati Odluku o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za 2021. godinu, kojom se odobrava dugoročno zaduživanje RS u maksimalnom iznosu od 834 miliona KM u narednoj godini.

Odlukom je predviđeno da se RS zadužuje emisijom dugoročnih obveznica na domaćem i međunarodnom finansijskom tržištu, kao i da se kreditno zaduži kod stranih kreditora.

Skupština će razmotriti i Odluku o kratkoročnom zaduživanju RS emisijom trezorskih zapisa za 2021. godinu. Odlukom je predviđeno je da se zaduživanje po ovom osnovu može vršiti tako da maksimalan iznos kratkoročnog duga u toku 2021. godine može biti najviše do osam odsto redovnih prihoda ostvarenih u prethodnoj fiskalnoj godini, što iznosu oko 224 miliona KM.

Poslanici će raspravljati i o Odluci o iznosu garancija koje može izdati Republika Srpska u 2021. godini. Ovom odlukom se odobrava izdavanje garancija za zaduženja do iznosa od 500 miliona KM. Predviđeno je izdavanje garancija za zaduženja u oblasti saobraćaja (oko 10 miliona KM), za izgradnju hidrocentrale i ostala kapitalna ulaganja u oblasti energetike (oko 415 miliona KM), te za finansiranje zdravstva (oko 35 miliona KM).

Inače, prema podacima sa kraja septembra ove godine, ukupan dug Republike Srpske koji podleže zakonskom ograničenju iznosi 5,7 milijardi KM ili 53,06 odsto BDP, dok javni dug koji podleže zakonskom ograničenju iznosi 4,6 milijardi KM ili 42,8 odsto BDP.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...