godinu dana rada novih ministara

Vlada Srbije zadovoljna rezultatima uprkos raznim izazovima

InvesticijeNovacSrbijaVesti

2.11.2021 12:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vlada Srbije zadovoljna rezultatima uprkos raznim izazovima Vlada Srbije zadovoljna rezultatima uprkos raznim izazovima
Premijerka Ana Brnabić rekla je povodom godinu dana Vlade Srbije da je zadovoljna rezultatima uprkos izazovima. „Sačuvali smo stabilnost i radna mesta, nezaposlenost nije... Vlada Srbije zadovoljna rezultatima uprkos raznim izazovima

Premijerka Ana Brnabić rekla je povodom godinu dana Vlade Srbije da je zadovoljna rezultatima uprkos izazovima.

„Sačuvali smo stabilnost i radna mesta, nezaposlenost nije rasla, imamo veći priliv investicija, imamo rast plata i penzija nastavili smo infrastrukturne projekte“, rekla je premijerka na konferenciji za novinare.

Brnabić je rekla da je vlada radila u protekloj godini najviše u četiri oblasti – zdravstvo, borba protiv organizovanog kriminala, evropske integracije i ekonomija. 

Istakla je da su se suočili sa brojnim izazovima, jer su radili u teškim okolnostima pandemije, koja se nije zaustavila.

„Razlika između 2020. i 2021. godine je da imamo vakcinu protiv korona virusa. Započela je i energetska kriza koju niko nije očekivao, neviđenih razmera, tako da je udarac i u svetu bio veći nego što se očekivao“, navela je premijerka.

Prema njenim rečima, suočeni su bili i sa provokacijama iz Prištine i stalnim napadima na Srbe sa Kosova i Metohije. „I sa tim smo morali da se suočavamo i veliki deo naše energije smo morali da utrošimo na KiM“, istakla je Brnabićeva.

Foto: Tanjug

„Zadovoljna sam rezultatima uprkos izazovima. Sačuvali smo stabilnost i radna mesta, nezaposlenost nije rasla, imamo veći priliv investicija, imamo rast plata i penzija nastavili smo infrastrukturne projekte“, kaže premijerka.

Napominje da su tokom godinu dana rada ove vlade otvorene tri covid bolnice – u Batajnici, u Kruševcu i Novom Sadu.

„U prvih godinu dana vlade napravljene su tri bolnice sa 2.000 postelja kako ne bismo opteretili druge bolnice koliko je to moguće“, istakla je dodajući da će ove covid bolnice kasnije kad prođe pandemija služiti kao dodatna podrška zdravstvenom sistemu.

Napominje da je Srbija pokazala agilnost i finansijsku moć pri nabavci vakcina i nabavila je četiri vrste vakcina, a sada stiže i peta.

„Napravili smo sistem za prijavu vakcinacije, možda najefikasniji u Evropi. Da građani za 30 sekundi mogu da zakažu vakcinaciju i da preko sistema imamo kontakt sa svim građanima i obaveštavamo ih kada treba da prime drugu i treću dozu“, kaže premijerka.

Dodaje da je u Srbiji pokrenuta i proizvodnja dve vakcine Sinopharm i Sputnjik iz razloga što se ne zna koliko će sve ovo trajati, a kako napominje, kasnije će ti resursi moći da se iskoriste za proizvodnju bilo kojih vakcina. 

„Iskoristili smo covid da napravimo nove strateške resurse. Nastavili smo da nabavljamo najinovativnije i najefikasnije lekove kako bismo sačuvali živote u ovoj borbi i nismo pitali koliko to košta. Našli smo novac i način da imamo te lekove“, naglasila je premijerka. 

Kaže da se privode radovi na Kliničkom centru Srbije, krenula je rekonstrukcija KC Vojvodine, čeka se dokumentacija za KBC Kragujevac, završeno je Dedinje 2, radi se na Tiršovoj 2.

„Pored toga podižemo plate i posebno se fokusiramo na plate zdravstvenih radnika“, rekla je premijerka.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...