podrška malim i srednjim preduzećima za nova investiciona ulaganja

Vlada Srbije usvojila uredbu o pomoći preduzetnicima

PoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

24.3.2022 16:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 13

Vlada Srbije usvojila uredbu o pomoći preduzetnicima Vlada Srbije usvojila uredbu o pomoći preduzetnicima
Vlada Srbije usvojila je u četvrtak Uredbu o utvrđivanju Investicionog programa „Oporavak i razvoj“, kojim će obezbediti pomoć malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima.... Vlada Srbije usvojila uredbu o pomoći preduzetnicima

Vlada Srbije usvojila je u četvrtak Uredbu o utvrđivanju Investicionog programa „Oporavak i razvoj“, kojim će obezbediti pomoć malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima.

„Realizacijom ovog programa, kroz podršku za nova investiciona ulaganja, biće obezbeđeni oporavak i razvoj privrednih subjekata u uslovima tokom i nakon pandemije korona virusa, očuvanje zaposlenosti, podsticanje privrednog razvoja na principima održivog razvoja i unapređenje konkurentnosti kroz ulaganja u digitalizaciju i primenu novih tehnologija“, navodi se u saopštenju posle sednice vlade.

Pravo da konkurišu za novac iz ovog programa imaju privredni subjekti sa manje od 250 zaposlenih, sa punim radnim vremenom, kao i privredni subjekti srednje tržišne kapitalizacije ili „Mid Cap“ sa minimalno 250, a manje od 3.000 zaposlenih, takođe sa punim radnim vremenom, koji su u privatnom ili zadružnom vlasništvu i koji su registrovani u Agenciji za privredne registre i drugim odgovarajućim registrima.

Novac za realizaciju Programa obezbeđen je iz kreditne linije Evropske investicione banke i iz sredstava Fonda za razvoj Srbije.

Na sednici Vlade je usvojen i Zaključak kojim se odobrava izvoz merkantilne pšenice i merkantilnog kukuruza pravnim licima koji ove proizvode izvoze u Albaniju, na osnovu ugovora zaključenih pre stupanja na snagu Odluke o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo.

Kako je obrazložila vlada, ovaj zaključak, kojim se omogućava realizacija već ugovorenih poslovnih aranžmana, ima za cilj kako obezbeđivanje prehrambene sigurnosti u Srbiji, tako i uvažavanje neophodnosti regionalne saradnje i solidarnosti, kao osnove za buduće međusobno povezivanje i zajednički ekonomski razvoj.

Ocenjeno je da realizacija ugovora koje su privredna društva iz Srbije sklopila sa svojim ino partnerima, a koji se odnose na izvoz merkantilne pšenice, neće izazvati poremećaje u funkcionisanju domaćeg poljoprivredno-prehrambenog sektora i neće ugroziti prehrambenu sigurnost stanovništva, a doprineće izgradnji poverenja i očuvanju dobrih trgovinskih odnosa u regionu.

Vlada je danas odobrila Republičkoj direkciji za robne rezerve da obavi naturalnu razmenu merkantilnog kukuruza za semensku pšenicu domaćih NS sorti ovogodišnjeg roda. Tržištu će biti ponuđene domaće sertifikovane sorte semenske pšenice, uz bolju dostupnost domaćim proizvođačima za jesenju setvu.

  • JANA

    24.3.2022 #1 Author

    Bravo ,treba pomoci male i srednje preduzetnike ,sve pohvale

    Odgovori

  • STEFAN

    24.3.2022 #2 Author

    Lepa vest za preduzetnike

    Odgovori

  • DANIJELA

    24.3.2022 #4 Author

    Malim i srednjim preduzecima je od velike vaznosti pomoc drzave pa kolika god ona bila.

    Odgovori

  • GOCA BG

    24.3.2022 #5 Author

    Znacice im svakako…

    Odgovori

  • IVAN

    24.3.2022 #6 Author

    Dobro su se setili

    Odgovori

    • HEPO

      9.6.2023 #7 Author

      Za svaku odluku treba vremena

      Odgovori

  • GAGA

    24.3.2022 #8 Author

    Dobro ce im doci

    Odgovori

  • NINO

    25.3.2022 #9 Author

    Koliko toliko, znaci ce im.

    Odgovori

  • SNEZANA

    25.3.2022 #10 Author

    Mala I srednja preduzeca nose velika,oni su osnova zato im i treba pomoci

    Odgovori

  • Vockica

    25.3.2022 #11 Author

    Super vest, i odlicno sto ce im se pomoci i treba im pomoc..

    Odgovori

  • DEKSI

    25.3.2022 #12 Author

    I treba im pomoci, znacice.

    Odgovori

  • ZVE84

    27.3.2022 #13 Author

    Daš dinar sa uđeš u kolo a 16 da izađeš.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...