Vlasti nordijske zemlje pozvale domaćinstva i kompanije smanje potrošnju struje

Vlada Švedske upozorava na moguće prekide isporuka električne energije

EUVesti

22.12.2022 10:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Vlada Švedske upozorava na moguće prekide isporuka električne energije Vlada Švedske upozorava na moguće prekide isporuka električne energije
Vlada Švedske apelovala je da se građani i kompanije pripreme za moguće prekide isporuka električne energije tokom zime. Do toga bi moglo doći zbog... Vlada Švedske upozorava na moguće prekide isporuka električne energije

Vlada Švedske apelovala je da se građani i kompanije pripreme za moguće prekide isporuka električne energije tokom zime.

Do toga bi moglo doći zbog zastoja u radu nuklearnog reaktora, hladnog vremena i nedostatka energenata u Evropi nakon smanjenja izvoza ruskog gasa, prenosi agencija Mina.

„Rizik od prekida je stvaran i Šveđani se moraju pripremiti za to. Švedska nikada ranije nije bila u takvoj situaciji“, upozorio je na konferenciji za novinare ministar za civilnu odbranu Karl Oskar Bolin (Carl-Oscar Bohlin).

Cene električne energije su porasle ove godine u nordijskim zemljama zbog straha da će smanjenje izvoza ruskog gasa u Evropu dovesti do nestašica.

Švedska vlada je ranije pozvala građane da smanje potrošnju električne energije, a zvaničnici su preporučili građanima da obezbede održavanje baterija i baterijskih lampi, da sačuvaju radio-prijemnike, obezbede zalihe hrane i flaširane vode.

Bolin je izjavio da, u slučaju nestanka struje, domaćinstva treba da odrede prostoriju u kojoj porodica može da boravi i održava temperaturu dok traje hladno vreme.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...