zabranjene sve aktivnosti u toj oblasti

Švedska zatvorila područje curenja gasovoda u Baltičkom moru radi istrage

Vesti

4.10.2022 16:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Švedska zatvorila područje curenja gasovoda u Baltičkom moru radi istrage Švedska zatvorila područje curenja gasovoda u Baltičkom moru radi istrage
Švedska je u utorak zatvorila područje Baltičkog mora u području gde je došlo do curenja gasa iz Severnog toka, i u ovoj ekonomskoj zoni... Švedska zatvorila područje curenja gasovoda u Baltičkom moru radi istrage

Švedska je u utorak zatvorila područje Baltičkog mora u području gde je došlo do curenja gasa iz Severnog toka, i u ovoj ekonomskoj zoni (EEZ) tužioci sprovode preliminarnu istragu.

Za vreme istrage zabranjeno je otpremanje, sidrenje, ronjenje, pecanje, navigacija podvodnim plovilom i geofizičko mapiranje u krugu od 9,3 kilometra (5,8 milja) od gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2, dodala je švedska obalska straža, prenosi Anadolu Agency.

Švedski tužilac pokrenuo je istragu o uzrocima curenja u Baltičkom moru. Obalska straža nije otkrila informacije o tome koliko se brodova i podmornica trenutno nalazi u regionu.

Četiri curenja u gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2 u vlasništvu Rusije prijavljena su kod obala Danske i Švedske, a brodovi su upozoreni da se ne približavaju tom području.

Obe zemlje, kao i Evropska unija, rekle su da postoje znaci da je curenje rezultat namerne akcije, a ne nesreće.

Rusija je obustavila isporuke prirodnog gasa kroz gasovod Severni tok 1, 31. avgusta jer nije moglo da se izvrši neophodno održavanje.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...