Firme optužene da su snabdevale rusku vojsku

Vlasti SAD stavile na crnu listu pet kineskih kompanija

Firme u fokusuPoslovanjeSvetU fokusuVesti

29.6.2022 17:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Vlasti SAD stavile na crnu listu pet kineskih kompanija Vlasti SAD stavile na crnu listu pet kineskih kompanija
Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) dodala je pet kineskih kompanija na crnu trgovačku listu zbog navodne podrške ruskoj vojsci i odbrambenoj industrijskoj... Vlasti SAD stavile na crnu listu pet kineskih kompanija

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) dodala je pet kineskih kompanija na crnu trgovačku listu zbog navodne podrške ruskoj vojsci i odbrambenoj industrijskoj bazi.

Ministarstvo trgovine Sjedinjenih Američkih Država, koje je zaduženo za nadgledanje liste, saopštilo je da su navedene kineske kompanije snabdevale ruske “zabrinjavajuće subjekte” određenim artiklima još pre 24. februara, dodajući da su i nakon toga nastavile da snabdevaju i njih i druge sankcionisane strane, piše Reuters.

Na listu je dodat još 31 subjekat iz zemalja među kojima se nalaze Rusija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Pakistan, Singapur, Velika Britanija, Uzbekistan i Vijetnam, prema podacima iz Federalnog registra. Od ukupno 36 kompanija, 25 njih je imalo poslovnice u Kini.

“Ovaj postupak šalje snažnu poruku subjektima i pojedincima širom sveta da će, ukoliko žele da podrže Rusiju, Sjedinjene Američke Države odstraniti i njih”, naveo je u saopštenju Alen Estevez (Alan Estevez) iz Sekretarijata za industrijsku trgovinu i bezbednost.

Kineska ambasada u Vašingtonu nije odgovorila na optužbe protiv kompanija, ali je saopšteno da Peking nije pružio vojnu pomoć Rusiji. Takođe je saopšteno da će kineske vlasti preduzeti neophodne mere kako bi zaštitile prava kompanija, napominjući da sankcije krše međunarodni zakon.

Kompanije koje su optužene za pomoć ruskoj vojsci su Connec Electronic, hongkonška World Jetta, Logistics Limited, King Pai Technology i Winninc Electronic. Ovo uključivanje na crnu listu označava da će te kompanije, kako bi mogle da šalju svoje proizvode u SAD, morati da dobiju licencu američkog Ministarstva trgovine.

I dok zvaničnici SAD navode da Kina generalno poštuje ograničenja, vlasti u Vašingtonu su se obavezale da rigorozno sprovode restriktivna pravila i pažljivo prate da li se postupa u skladu sa njima.

  • GOCA BG

    29.6.2022 #1 Author

    Amerikanci da stave kompanije na crnu listu?!Pa oni su crni bez belog…

    Odgovori

  • kaćica

    29.6.2022 #2 Author

    Bas ih briga,jaci su od Amerike.

    Odgovori

  • SRDJAN

    30.6.2022 #3 Author

    Bice sve vise tog hladnog rata u narednim godinama. Jedni ce drugima uvoditi razne mere. Samo da ne eskalira u nesto ozbiljije to.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    1.7.2022 #4 Author

    Evo sve se kinezi tresu od straha.

    Odgovori

  • MAJALG

    2.7.2022 #5 Author

    Amerika sama sebi steti sa ovakvim merama, ali vreme ce pokazati ko ce iz svega ovoga izaci kao pobednik.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...