potvrdio direktor za komunikacije nemačkog auto giganta

Volkswagen trenutno ne planira da otvori proizvodni pogon u Srbiji

BiznisFirme u fokusuInfrastrukturaSrbijaU fokusuVesti

21.4.2022 12:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Volkswagen trenutno ne planira da otvori proizvodni pogon u Srbiji Volkswagen trenutno ne planira da otvori proizvodni pogon u Srbiji
Kompanija Volkswagen trenutno ne planira otvaranje proizvodnog pogona u Srbiji, izjavio je direktor za komunikacije automobilskog giganta Robin Ašhof (Robin Aschoff), povodom spekulacija u... Volkswagen trenutno ne planira da otvori proizvodni pogon u Srbiji

Kompanija Volkswagen trenutno ne planira otvaranje proizvodnog pogona u Srbiji, izjavio je direktor za komunikacije automobilskog giganta Robin Ašhof (Robin Aschoff), povodom spekulacija u domaćim medijima da se sa ovim nemačkim proizvođačem razgovara o otvaranju fabrike kod nas.

Beta je prenela pozivajući se na pisanje lista „Politika“ da srpski zvaničnici trenutno pregovaraju sa dva proizvođača automobila da u Srbiji započnu proizvodnju što je u javnosti ponovo vratilo u igru Volkswagen sa kojim je pre pandemije bilo reči o eventualnom otvaranju fabrike u Šumadiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ovoga puta nije otkrio imena, već je samo naveo da se sada razgovara jednim svetskim i jednim evropskim proizvođačem.

Kako je naveo list, Volkswagen je 2019. godine bio u potrazi za novom lokacijom za fabriku u kojoj bi proizvodio Passat, Super B i Škodu, a za investiciju od 1,3 milijarde evra borilo se više zemalja regiona – Srbija, Rumunija, Bugarska i Severna Makedonija.

Izbor je ipak zbog veličine tržišta pao na Tursku, od koje je nemačka kompanija ubrzo odustala zbog pada tražnje za novim automobilima, uzrokovanog pandemijom korona virusa, te odlučio se za proizvodnju električnih automobila u Kini.

I profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić rekao je da je u ovom trenutku malo verovatno da će Volkswagen u Srbiji pokrenuti proizvodnju automobila, napominjući da ne zna sa kim je predsednik Srbije razgovarao i kakvim informacijama raspolaže.

„Uzimajući u obzir sa kakvim problemima se suočava automobilska industrija u Nemačkoj, nisam siguran da neko trenutno razmišlja da negde dislocira fabriku. Naravno, možda se misli o skraćenju lanca snabdevanja i u tom slučaju bi kod nas mogli da proizvode neke komponente, ali da se sklapaju vozila, male su šanse“, rekao je on i dodao da uopšte ne očekuje da Srbija dobije fabriku, tipa Fiat, da ovde sklapa automobile.

Savić je ukazao i da je brodski prevoz sve skuplji, pa ono što dobijaju u Kini zbog jeftine radne snage možda bi mogli izgubiti na prevozu, pa bi to mogao da bude razlog zbog čega neka fabrika odluči da dođe u Srbiju.

 • SNEZANA

  22.4.2022 #1 Author

  Hmm..mozda im ne ulivamo poverenje…

  Odgovori

 • LJUBIŠA

  22.4.2022 #2 Author

  Pasubvencije raznorazne, jeftina radna snaga…Strašno.

  Odgovori

 • DANIJELA

  22.4.2022 #3 Author

  Cista dezinformacija.

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  23.4.2022 #4 Author

  I ne mora!

  Odgovori

 • VERA

  23.4.2022 #5 Author

  Ima i jeftinijih od nas, idu dal u Bugarsku ili Rumuniju tako se pričalo da su već sa njima potpisali ugovor.

  Odgovori

 • Milovan94

  24.4.2022 #6 Author

  Pa naravno da neće…

  Odgovori

 • kaćica

  28.4.2022 #7 Author

  Steta sto nece,jedna od boljih firmi.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...