Velika It kompanija na raskrsnici

Volož kritikuje poteze Rusije dok je restrukturiranje Yandexa u planu

SvetVesti

11.8.2023 09:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Volož kritikuje poteze Rusije dok je restrukturiranje Yandexa u planu Volož kritikuje poteze Rusije dok je restrukturiranje Yandexa u planu
Strah od ozbiljnog odliva radne snage iz IT industrije glavni je faktor koji sprečava vlasti iz Kremlja da nacionalizuju Yandex, često nazivan i „ruskim... Volož kritikuje poteze Rusije dok je restrukturiranje Yandexa u planu

Strah od ozbiljnog odliva radne snage iz IT industrije glavni je faktor koji sprečava vlasti iz Kremlja da nacionalizuju Yandex, često nazivan i „ruskim Googleom“, potvrdila su za Reuters četiri insajdera.

Sudbina Yandexa bila je predmet mnogih spekulacija otkako su prošlog novembra najavljeni planovi za restrukturiranje kompanije, što bi na kraju trebalo da dovede do odvajanja njegovih glavnih preduzeća koja stvaraju prihode u Rusiji od matične kompanije registrovane u Holandiji.

Pritom, Yandex je poodavno na meti Kremlja, jer njegovi osnivači navodno ne podržavaju državnu politiku i vođenje rata u Ukrajini.

To je u suštini potvrđeno jučerašnjim intervjuom s Arkadijem Voložom, suosnivačem Yandexa, koji je rekao da osuđuje „varvarsku“ invaziju Moskve na Ukrajinu, protiv koje je “kategorički”. “Užasnut sam sudbinom ljudi u Ukrajini – mnogi od njih su moji lični prijatelji i rođaci – čije su kuće svakog dana bombardovane”, izjavio je između ostalog Volož, koji je osnovao Yandex 1997. godine, a sada živi u Izraelu i u zapadnim medijima naglašava da je rođen u današnjem Kazahstanu, piše The Guardian.

Ipak, to može biti i odabrana strategija zbog lakšeg ulaska na evropsko tržište, uz veliki rizik da bi kompanija, ili barem Volož, mogli da izgube pristup Rusiji.  

Yandex je 2011. listiran na američkom Nasdaqu. Volož je podneo ostavku na mesto izvršnog direktora i napustio upravni odbor nakon što ga je Evropskoj uniji uvrstila na svoju listu sankcija protiv ruskih pojedinaca i entiteta u junu 2022.

U svom saopštenju, EU je tada napisala da je kompanija „odgovorna za promovisanje državnih medija i njihovih narativa u rezultatima pretrage, kao i za namerno derangiranje i uklanjanje sadržaja koji je kritičan prema Kremlju, kao što je sadržaj u vezi sa ratom Rusije protiv Ukrajine“.

Volož je nazvao tada odluku EU “pogrešnom“.

Ruske opozicione ličnosti godinama su, takođe, govorile da Yandexov agregator vesti, koji je postao ključni izvor informacija za mnoge Ruse, cenzuriše članke koji kritikuju vladu i podržavaju narative naklonjene Kremlju.

Tagovi
EU RUSIJA VESTI

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...