Američki državni sekretar za produženje sporazuma o žitu

Blinken pisao bankama da omoguće izvoz ruske hrane

Svet

8.8.2023 11:56 Autor: Vladimir Jokanović 2

Blinken pisao bankama da omoguće izvoz ruske hrane Blinken pisao bankama da omoguće izvoz ruske hrane
Vašington je preduzeo korake da otkloni prepreke za izvoz ruske hrane, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken). On je naveo da... Blinken pisao bankama da omoguće izvoz ruske hrane

Vašington je preduzeo korake da otkloni prepreke za izvoz ruske hrane, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken). On je naveo da je bankama uputio pisma u kojima je objasnio da SAD podržavaju snabdevanje ruskim žitom. Prema njegovim rečima, besplatne isporuke žita iz Rusije neće promeniti situaciju na tržištu.

„Što se tiče konkretnih potencijalnih problema, kao što su banke i transport, uradili smo sve da se ova pitanja reše. Na primer, pisao sam našim bankama, objašnjavajući da apsolutno podržavamo izvoz ruskog žita i da ne treba da se plašimo sankcija koje isključuju rusko žito, transport i osiguranje“, rekao je Blinken za francuski RFI, prenosi Komersant.

Američki državni sekretar rekao je da je sada na dnevnom redu predlog UN upućen Rusiji, koji daje odgovor na sve njene zabrinutosti, ali Moskva još nije na njega odgovorila. On je ocenio da nastavak sporazuma o izvozu žita nije stvar ustupaka. Blinken se nije složio sa tvrdnjama Rusije o problemima u snabdevanju, budući da je ruski izvoz dostigao rekordne nivoe.

Blinken je odgovorio na inicijativu ruskog predsednika Vladimira Putina da donira 25.000 do 50.000 tona žitarica za šest afričkih zemalja. On je istakao da je to „kap u moru“, s obzirom na to da je izvezeno 20 miliona tona žitarica. Prema podacima UN, iz Ukrajine je izvezeno 32,9 miliona tona poljoprivrednih proizvoda u okviru sporazuma.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je 70 odsto tereta poslato u zemlje sa visokim i srednjim nivoa prihoda, a menje od tri odsto isporuka otpada na udeo najsiromašnijih zemalja. Sporazum o žitu, poznat i kao Crnomorska inicijativa, usaglašen je u Istanbulu između Rusije i Ukrajine u julu prošle godine, uz posredovanje Turske i UN.

Ugovor između Moskve i Kijeva obuhvatio je sporazum o bezbednom izvozu ukrajinskog žita iz crnomorskih luka, kao i memorandum o ukidanju ograničenja na za izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva. Moskva je dugo tvrdila da se drugi deo dogovora ne ispunjava, zbog čega je 17. jula objavila odluku da neće produžiti sporazum.

  • Vale

    8.8.2023 #1 Author

    Dobro je da Rusija produzava ovaj sporazum

    Odgovori

  • SENSEI

    9.8.2023 #2 Author

    Ovaj rat je kao i svaki doneo nekome dobro a nekome loše

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...