PROMENA STATUSA RADNIKA KALIFORNIJSKE KOMPANIJE U VELIKOJ BRITANIJI

Vozači Ubera izborili pravo na minimalac, plaćen godišnji odmor i penziju

BiznisSvetVesti

18.3.2021 09:20 Autor: Vladimir Jokanović 1

Vozači Ubera izborili pravo na minimalac, plaćen godišnji odmor i penziju Vozači Ubera izborili pravo na minimalac, plaćen godišnji odmor i penziju
Oko 70.000 vozača Ubera u Velikoj Britaniji imaće zagarantovano pravo na minimalnu platu, plaćen godišnji odmor i penziju. Kompanija Uber je saopštila da će... Vozači Ubera izborili pravo na minimalac, plaćen godišnji odmor i penziju

Oko 70.000 vozača Ubera u Velikoj Britaniji imaće zagarantovano pravo na minimalnu platu, plaćen godišnji odmor i penziju. Kompanija Uber je saopštila da će vozači biti plaćeni ne manje od 8,72 funte na sat, koliko iznosi zakonski minimum. Odluka je saopštena nakon što je Uber izgubio pravnu bitku o pravima vozača na Ostrvu.

Kompanija je navela da je “okrenuo (novu) stranicu“ o pravima radnika, ali kritičari ocenjuju da Uber nije otišao dovoljno daleko. Analitičari su upozorili da je kompanija povećala cenu usluga u Kaliforniji nakon što je doneta slična odluka, prenosi BBC. Britanski ogranak Ubera tvrdi da neće povećavati cene.

Foto: Youtube screenshot

Izvršni direktor kompanije Dara Kosrovšahi napisao je u autorskom tekstu za Evening Standard da je reč o značajnim poboljšanjima standarda rada za vozače iz Velike Britanije. On je dodao da zna da ga neće svi tapšati po leđima zbog ovog poteza koji je došao posle petogodišnje pravne borbe. “Nadam se da put koji smo izabrali pokazuje našu spremnost da se promenimo“, rekao je prvi čovek Ubera.

Sindikalni lideri i stručnjaci za zapošljavanje ocenili su da će potez Ubera imati dalekosežne posledice po ekonomiju kompanije. Advokati koji su zastupali vozače u borbi za prava radnika nazvali su nove garancije “veoma značajnom prekretnicom“, ali se jedan sindikat požalio da Uber i dalje neće plaćati vozače za vreme koje su proveli čekajući između poslova. Garancije se ne odnose na Uberove kurire za dostavu hrane koji su i dalje samozaposleni.

Vrhovni sud Velike Britanije presudio je prošlog meseca da vozači Ubera koji su pokrenuli radni spor nisu bili nezavisni ugovarači, jer je njihove aktivnosti “veoma strogo definisao i kontrolisao Uber“. Dvojica vozača podneli su tužbu 2016. godine dok su radili za Uber, prenosi CNN.

Izvor: Google

Odluka suda ocenjena je kao poraz Ubera u Velikoj Britaniji, pod pritiskom sindikalnih aktivista i regulatora prevoza. Uber je pokušao da odbrani svoj kontroverzni poslovni model tretiranja svojih radnika kao nezavisnih ugovarača. Izvršni direktor Ubera naveo je da je kompanija pozvala SAD i EU na ažuriranje pravnih okvira, kako bi se garantovale beneficije i zaštita nezavisnim radnicima, a da se sačuva fleksibilnost koja ovu vrstu posla čini privlačnom.    

Promena poslovnog modela u Velikoj Britaniji usledila je nakon odlučujuće pobede vozača u matičnoj Kaliforniji, gde je u novembru odlučeno da Uber i druge srodne kompanije prekvalifikuju svoje vozače i dostavljače kao zaposlene, a ne nezavisne ugovarače.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...