Uvođenje sankcija Rusiji poremetilo vazdušni saobraćaj

Vrednost akcija evropskih avio-kompanija niža od tri do šest odsto

BiznisSvetVesti

1.3.2022 11:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Vrednost akcija evropskih avio-kompanija niža od tri do šest odsto Vrednost akcija evropskih avio-kompanija niža od tri do šest odsto
Cene akcija avio-prevoznika beleže značajan pad nakon zatvaranja vazdušnog prostora u Evropskoj uniji i mogućnosti da Rusija uvede recipročnu meru. Tako je vrednost akcija... Vrednost akcija evropskih avio-kompanija niža od tri do šest odsto

Cene akcija avio-prevoznika beleže značajan pad nakon zatvaranja vazdušnog prostora u Evropskoj uniji i mogućnosti da Rusija uvede recipročnu meru. Tako je vrednost akcija finske kompanije Fin Air pala 21 odsto.

Vrednost akcija evropskih avio-kompanija i operatera aerodroma početkom nedelje su bile u padu od tri do šest odsto, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Capital.ba.

Bez pristupa ruskom vazdušnom prostoru, avio-kompanije su primorane da letove preusmeravaju južno, ali i da izbegavaju zone tenzija na Bliskom istoku. Ovakva situacija za finskog avio-prevoznika Fin Air potencijalno znači gubitak poslovanja, uzimajući u obzir da koristi rutu preko ruskog neba iz Evrope ka Aziji.

Korejski prevoznik Korean Air, kao i japanske kompanije Japan Airlines i ANA, saopštili su da će nastaviti da koriste ruski vazdušni prostor, ali da ne planiraju da dodaju letove ka Rusiji ili Evropi kako bi zamenili prelete koje su otkazale evropske avio-kompanije.

Iz ruske kompanije Aeroflot ranije je saopšteno da će otkazati sve letove ka evropskim destinacijama, nakon što je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Džosep Borel (Josep Borrell) doneo odluku o zatvaranju vazdušnog prostora za ruske kompanije.

Sjedinjene Američke Države razmatraju uvođenje sličnih mera, ali konačna odluka još nije doneta.

  • VERA

    1.3.2022 #1 Author

    Zatvaranje lotova ka Rusiji će povećati transport drugim vozilima.

    Odgovori

  • STRELAC

    1.3.2022 #2 Author

    Avio kompanije se nisu posteno oporavile ni od pandemije,a sad i ovo.Strasno je sve sta se desava.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...