Jedna od najvećih inicijalnih javnih ponuda u Švedskoj od 2000. godine

Vrednost akcija kompanije Volvo prvog dana trgovanja porasla 11 odsto

BerzaNovacVesti

29.10.2021 15:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vrednost akcija kompanije Volvo prvog dana trgovanja porasla 11 odsto Vrednost akcija kompanije Volvo prvog dana trgovanja porasla 11 odsto
Kompanija Volvo Car Ab je ostvarila dobit prilikom svog debitantskog trgovanja u Stokholmu nakon što je podigla inicijalnu javnu ponudu na 2,3 milijarde dolara.... Vrednost akcija kompanije Volvo prvog dana trgovanja porasla 11 odsto

Kompanija Volvo Car Ab je ostvarila dobit prilikom svog debitantskog trgovanja u Stokholmu nakon što je podigla inicijalnu javnu ponudu na 2,3 milijarde dolara. Investitori su rado kupovali akcije ove kompanije prvenstveno zbog dobiti iste i zbog obećanja da će se okrenuti proizvodnji električnih vozila.

Akcije ove kompanije u petak ujutro su porasle za 11 odsto na Stokholmskoj berzi. Na inicijalnoj javnoj ponudi ovaj proizvođač automobila u vlasništvu kineske kompanije Zhejiang Geely Holding Group Co. dostigao je cenu od 158 milijardi švedskih kruna (oko 15,9 milijardi evra), navodi se u zvaničnom saopštenju firme.

Uspešan debi rezultat je poteza Volvo Cars-a da smanji veličinu ponude za petinu i cenu spusti do najniže granice inicijalnog raspona, nakon što su investitori odbacili mogućnost da će Zhejiang Geely zadržati većinsko pravo glasa. Kineska kompanija se složila da smanji pritisak koji je nametala ovom proizvođaču automobila, piše Bloomberg.

Čak i sa smanjenom ponudom ovaj uspeh Volva spada u jedne od najboljih dogovor sklopljenih u 2021. godini i predstavlja važnu smernicu investitorima koji ulažu u prelazak na upotrebu električnih vozila. Takođe, ovo je jedna od najvećih javnih prodaja u Švedskoj još od javne ponude telekomunikacionog operatera Telia Co Ab 2000. godine.

Kako navodi direktor Uprave za kapital norveškog fonda Alfred Berg Kapitalforvaltning AS Lajf Eriksrod (Leif Eriksrod), kompanija Volvo Cars uzela je u obzir odaziv pre javne ponude u tako osigurala poslovanje na nivou atraktivnom za tržište. Ipak, Volvo je neznatno skuplji u odnosu na nemačke kompanije kao što su BMW, Daimler i Volkswagen, ali i druge kompanije za koje se očekuje da će u kratkom roku preći na proizvodnju električnih vozila, dodaje on.

Zastupnici firme Volvo Cars planiraju da prodaju samo vozila koja u potpunosti rade na električni pogon do kraja ove decenije, a jedan od njihovih projekata će biti izgradnja fabrike baterija u Evropi. U planu ove kompanije je da iskoristi prihode javne ponude za proizvodnju automobila i tako udvostruči godišnju prodaju na 1,2 miliona vozila do 2025. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...