Broj sklopljenih kupoprodajnih ugovora na tržištu nepokretnosti u prvom polugodištu povećan za četiri odsto

Vrednost prodatih nekretnina za četvrtinu veća nego pre godinu dana

NekretnineNovacSrbijaVesti

12.9.2022 12:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Vrednost prodatih nekretnina za četvrtinu veća nego pre godinu dana Vrednost prodatih nekretnina za četvrtinu veća nego pre godinu dana
Vrednost prodatih nekretnina u Srbiji u prvom polugodištu ove godine bila je 3,6 milijardi evra, što je 25 odsto više nego u istom periodu... Vrednost prodatih nekretnina za četvrtinu veća nego pre godinu dana

Vrednost prodatih nekretnina u Srbiji u prvom polugodištu ove godine bila je 3,6 milijardi evra, što je 25 odsto više nego u istom periodu 2021. godine, objavio je Republički geodetski zavod (RGZ).

U Beogradu su prodate nekretnine za 1,9 milijardi evra, gde prednjače opštine Savski venac sa 396,6 miliona evra i Novi Beograd sa 343,7 miliona evra, prenosi Beta.

Broj sklopljenih kupoprodajnih ugovora na tržištu nepokretnosti u Srbiji u prvom polugodištu povećan je za četiri odsto na 68.274, a najviše ih je bilo na području Osnovnog suda u Novom Sadu, odnosno 7.162. Promet stanova bio je u vrednosti 1,978 milijardi evra, od čega u Beogradu 1,276 milijardi evra.

Učešće stanova u ukupnoj količini novca na tržištu nepokretnosti iznosilo je 56 procenata, koliko i u prvom polugodištu 2021. godine.

Za stambene objekte (kuće, vikendice i stambene zgrade) izdvojeno je 328,6 miliona evra (devet odsto od ukupne količine novca na tržištu nepokretnosti), za građevinsko zemljište 301,4 miliona evra (devet procenata), za poslovne prostore 187,5 miliona evra (pet odsto), za poljoprivredno zemljište 99,6 miliona evra (tri procenta).

Manje se kupuje stambenim kreditima

Kreditom je kupljeno 12 odsto svih nepokretnosti, što je za četiri odsto manje u poređenju sa prvim polugodištem 2021. godine. Najčešće su bankarskim pozajmicama plaćani stanovi, 28 odsto od ukupno prodatih u prvom polugodištu ove godine, što je za osam odsto manje u poređenju sa prvom polovinom prošle godine.

Najskuplji kvadrat stana u Srbiji u prvih šest meseci ove godine prodat je na lokaciji Beograd na vodi, u opštini Savski venac i koštao je 9.545 evra po kvadratu. U starogradnji je najviša cena po kvadratu bila 4.902 evra, a taj stan je prodat u beogradskoj opštini Stari Grad.

Stan za koji je u prvoj polovini ove godine izdvojeno najviše novca je u novogradnji, u iznosu od 1,53 miliona evra, površine je 349 kvadrata i nalazi se na opštini Savski venac.

Najskuplja kuća prodata je na Savskom vencu za 2,9 miliona evra, a najskuplji kvadrat poslovnog prostora prodat je na beogradskoj opštini Stari Grad za 12.240 evra.

Kako je saopšteno, najskuplje garažno mesto po ceni od 48.000 evra prodato je na Кopaoniku, kao i na lokaciji Beograd na vodi.

Najskuplji kvadrat poljoprivrednog zemljišta prodat je u Kaću po ceni od 40 evra po kvadratu za parcelu površine 52 ara, a najskuplje poljoprivredno zemljište u Srbiji u prvom polugodištu prodato je u opštini Čoka po ceni od 2,36 miliona evra za 163 hektara.

 • kaćica

  12.9.2022 #1 Author

  Zanimljiva vest.

  Odgovori

 • GOCA BG

  12.9.2022 #2 Author

  Nista iznenadjujuce,tek ce kupovati…

  Odgovori

 • MARIJA

  12.9.2022 #3 Author

  Koliko god bilo skupo kupci se nadju, sto je veoma interesantno

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...