savezna agencija za bezbednost sprovodi tehničku proveru

Xiaomi smartfon „pod lupom“ i u Nemačkoj

Firme u fokusuSvetU fokusuVesti

29.9.2021 18:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Xiaomi smartfon „pod lupom“ i u Nemačkoj Xiaomi smartfon „pod lupom“ i u Nemačkoj
Nemačka savezna agencija za sajber bezbednost BSI sprovodi tehničku proveru mobilnih telefona kineske kompanije Xiaomi, rekao je u sredu portparol nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova.... Xiaomi smartfon „pod lupom“ i u Nemačkoj

Nemačka savezna agencija za sajber bezbednost BSI sprovodi tehničku proveru mobilnih telefona kineske kompanije Xiaomi, rekao je u sredu portparol nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Portparol nije izneo podrobnije detalje o tome kakvu vrstu provere agencija sprovodi, prenosi Reuters.

Litvansko državno telo za sajber bezbednost je, podseća britanska agencija, objavilo prošle nedelje da telefoni Xiaomia imaju ugrađenu opciju za otkrivanje i cenzurisanje pojmova kao što su „Slobodan Tibet“, „Živela nezavisnost Tajvana“ ili „Pokret za demokratiju“.

Xiaomi je početkom ove nedelje saopštio da angažuje nezavisne eksperte, kao treću stranu, da procene tvrdnje Litvanije o tome da njegovi pametni telefoni imaju ugrađenu opciju cenzure.

Kineska kompanija nije bila dostupan za komentar o proveri njenih mobilnih uređaja u Nemačkoj, dodaje britanska agencija.

Xiaomi je prvi put izbio na vodeću poziciju kao najbolji prodavac pametnih telefona u Evropi u drugom kvartalu 2021. godine, isporučivši rekordnih 12,7 miliona jedinica, prema podacima agencije za istraživanje tržišta Strategic Analitics.

Zajedno sa drugim kineskim rivalima koji koriste operativni sistem android, Xiaomi je kontinuirano beležio rast tržišnog udela nakon uvođenja američkih sankcija protiv Huaweia, zbog kojih je ovaj nekada dominatni globalni proizvođač smartfona izgubio tu poziciju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...