GODINA TEHNIČKOG PROŠIRENJA I REKONSTRUKCIJE U BORSKOJ TOPIONICI

Za čistiji vazduh i veću proizvodnju u borskom kombinatu

EkologijaSrbijaU fokusuVesti

24.3.2021 16:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Za čistiji vazduh i veću proizvodnju u borskom kombinatu Za čistiji vazduh i veću proizvodnju u borskom kombinatu
Izgradnjom sekundarnih dimohvatača i kompletnog sistema za odsumporavanje do oktobra ove godine, Topionica i rafinacija bakra u kompaniji Serbia Zijin Cooper u Boru eliminisaće... Za čistiji vazduh i veću proizvodnju u borskom kombinatu

Izgradnjom sekundarnih dimohvatača i kompletnog sistema za odsumporavanje do oktobra ove godine, Topionica i rafinacija bakra u kompaniji Serbia Zijin Cooper u Boru eliminisaće “usko grlo” metalurgije.

“Nova postrojenja obezbediće čisto nebo iznad grada, a metalurzima omogućiti lakši rad, veću preradu koncentrata i proizvodnju anodnog i katodnog bakra”, izjavio je zamenik rukovodioca Topionice i rafinacije u sastavu Serbia Zijin Copper Boban Todorović.

Kako se ističe, plan je da se ove godine preradi 446.320 tona koncentrata i proizvode 117.966 tona anodnog, odnosno 83 hiljade tona katodnog bakra, 1.963 kilograma zlata i 13.208 kilograma srebra.

Inače, borska Topionica preradila je prošle godine 272.677 tona sopstvenog i 114.226 tona kupljenog koncentrata, što je 83,4 procenta plana prerade u 2020. Elektroliza je radila dobro, pa je 96 odsto bakra bilo vrhunske “A” klase, a četiri procenta proizvedenog “crvenog” metala bilo je standardnog kvaliteta. Cena koštanja prerade od koncentrata do katodnog bakra iznosila je 962,13 američkih dolara po toni katode, bez amortizacije.

Foto: Printscreen youtube

Proizvedeno je 88.027 tona anodnog, odnosno 70.911 tona katodnog bakra, što je 78,79 odsto plana za 2020. Takođe, dato je i 2.032 kilograma zlata, što je 30,14 odsto više od plana, kao i 15.427 kilograma srebra, odnosno, 6,4 odsto više od plana.

Kako se ističe, razlog za ovakvu realizaciju, odnosno manju preradu koncentrata i proizvodnju anodnog i katodnog bakra jeste planirani zastoj metalurških agregata u septembru i oktobru 2020, kada je u cilju zbrinjavanja gasova sa odeljenja konvertora, koji nisu bili predmet rekonstrukcije Topionice tokom 2015, obavljen i drugi remont.

“Realizacijom tog remonta kompanija je pokazala da su joj očuvanje zdravlja ljudi i zaštita životne sredine prioritet i da su ispred profita. Zbog svega ovoga, 2021. biće godina tehničkog proširenja i rekonstrukcije projekata”, je zamenik rukovodioca Topionice i rafinacije u sastavu Serbia Zijin Copper Boban Todorović.

SERBIA ZIJIN COPPER DOO

ĐORĐA VAJFERTA 29, Bor, Srbija

Poslovni prihodi (RSD):
57.364.642.000,00 (2019)
Broj zaposlenih:
5.155 (2019)

  • rtb bor

    25.3.2021 #1 Author

    Povoljne su ove vesti za životnu sredinu Bora, ali se čeka na realizaciju predviđenog projekta. Sniženje kapaciteta topionice i ugradnje najmanje fleš peči u svetu, a puštena je u probni pogon 2015. godine. Za nestručne promašaje i projektovanjе topionice bakra i njeno loše funkcionisanje i zagađivanje okoline niko ne pominje Blagoju Spaskovskog koji je vedrio i oblačio u tadašnjem RTB Bor i utrošio je enormne pare u rekonstrukciji topionice, krenulo se sa osamdeset а završilo se sa petsto miliona evra, što je previše za taj obim rekonstrukcije. O kriminalnim radnjama čelnika RTB Bor, pod mentorstvom vlasti od Dinkića, Tadića do ΛV, pisale su novine и јавност је dovoljno informisana, a oni koji su zaduženi za suzbijanje kriminala, zatajili su, no još uvek nije kasno za to.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...