Mladima ipak bitnija ekonomija

Za građane Nemačke zaštita životne sredine važnija od privrednog rasta

AnalizaEkologijaEUU fokusuVesti

9.8.2022 17:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Za građane Nemačke zaštita životne sredine važnija od privrednog rasta Za građane Nemačke zaštita životne sredine važnija od privrednog rasta
Prema rezultatima ankete većina Nemaca, 51 odsto od 1.000 anketiranih, zaštitu životne sredine smatra prioritetom, čak iako to ide na račun privrednog rasta. Nemačka... Za građane Nemačke zaštita životne sredine važnija od privrednog rasta

Prema rezultatima ankete većina Nemaca, 51 odsto od 1.000 anketiranih, zaštitu životne sredine smatra prioritetom, čak iako to ide na račun privrednog rasta.

Nemačka banka ING-DiBa AG u naručenoj anketi pitala je građane da li je očuvanje prirode važnije od privrednog rasta, na šta je negativno odgovorilo 14 odsto ispitanika, a ostatak se nije izjasnio. Na obrnuto pitanje, odnosno da li je privredni rast važniji od očuvanja sredine, pozitivno je odgovorilo 24, a negativno 43 odsto.

Mlađi ljudi, u grupama od 18. do 24. godine i od 25. do 34. godine, mahom su privredu stavljali ispred zaštite životne sredine, a sveobuhvatno, većina ispitanika je ocenila da zaštita životne sredine mora da bude u fokusu, piše agencija DPA.

Na pitanje koliko su spremni da menjaju navike zarad zaštite životne sredine, nešto više od dve petine ispitanika je reklo da je promenilo navike, preko 30 odsto je reklo da može da zamisli da to uradi, dok četvrtina to odbija ili temu smatra nebitnom.

Plastične čaše u ruci
Foto: Unsplash.com

Rezultati pokazuju da jasno označavanje ambalaže proizvoda, stepena energetske efikasnosti ili podaci o načinu uzgoja životinja, utiču na krajnju odluku potrošača.

Više od polovine ispitanika je reklo da teško procenjuju koji proizvodi su napravljeni u skladu sa pravilima zakona o zaštiti životne sredine.

Važan faktor za potrošače u Nemačkoj je i cena. Dve trećine nemačkih građana se slaže da su održivi proizvodi skuplji, a otprilike svaki treći je izjavio da te proizvode ne može sebi da priušti.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...