grantovi za nove sisteme koji se barem 75 odsto napajaju iz obnovljivih izvora

EU odobrila plan Nemačke da uloži milijarde u zelene mreže grejanja

EkologijaEUU fokusuVesti

3.8.2022 11:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

EU odobrila plan Nemačke da uloži milijarde u zelene mreže grejanja EU odobrila plan Nemačke da uloži milijarde u zelene mreže grejanja
Evropska komisija je odobrila plan Nemačke da uloži skoro tri milijarde evra u mreže daljinskog grejanja koje koriste obnovljive izvore energije. Plan doprinosi „ozelenjavanju“... EU odobrila plan Nemačke da uloži milijarde u zelene mreže grejanja

Evropska komisija je odobrila plan Nemačke da uloži skoro tri milijarde evra u mreže daljinskog grejanja koje koriste obnovljive izvore energije. Plan doprinosi „ozelenjavanju“ mreža, navela je u saopštenju u potpredsednica Komisije Margareta Vestager (Margrethe Vestager).

U narednih šest godina, prema planu, operateri daljinskih mreža grejanja imaće direktan pristup grantovima za gradnju novih sistema koji će se napajati barem 75 odsto iz obnovljivih izvora ili pomoću otpada, piše DPA.

Finansijska podrška obuhvata i smanjivanje emisija ugljenika iz postojećih sistema, kao i nabavku otpada za grejanje, na primer iz industrije, rekli su u Briselu.

Daljinski sistemi zagrevaju zgrade distribucijom tople vode kroz izolovane cevi i mogu da se napajaju na različite načine, na primer proizvodnjom struje u elektranama.

Plan širom Nemačke treba da smanji emisije ugljenik-dioksida za skoro četiri miliona tona.

„Nemačka će moći da uveća udeo obnovljive energije i grejanje otpadom i tako znatno smanji emisije iz sistema grejanja,“ rekla je Margareta Vestager.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...