Ilegalno tržište zelenih sertifikata

Za lažni Covid-19 status kazna 10.000 funti

LifestyleSvetU fokusuVestiZdravlje

21.12.2021 08:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Za lažni Covid-19 status kazna 10.000 funti Za lažni Covid-19 status kazna 10.000 funti
Prevaranti u Velikoj Britaniji promovišu preko društvene mreže Facebook sajtove koji nude lažne Covid-19 propusnice za nevakcinisane. U ponudi su zeleni sertifikati iz različitih... Za lažni Covid-19 status kazna 10.000 funti

Prevaranti u Velikoj Britaniji promovišu preko društvene mreže Facebook sajtove koji nude lažne Covid-19 propusnice za nevakcinisane. U ponudi su zeleni sertifikati iz različitih zemalja, uključujući Veliku Britaniju, a njihova cena se kreće oko 70 funti (100 dolara).

Građani u Velikoj Britaniji moraju da dokažu svoj status vakcinacije kako bi pristupili nekim mestima i izbegli samoizolaciju nakon putovanja u inostranstvo, prenosi BBC. Covid-19 propusnice uvedene su kao deo mera britanske vlade nakon brzog širenja omikron varijante korona virusa.

Istražitelji navode da su sertifikate otkrivali zajedno sa drogom, oružjem i ukradenom robom, kao i da su u prodaji originalni, ali lažno popunjeni formulari i potpuni falsifikati. Vlada je saopštila da je falsifikovanje zelenih sertifikata zločin, koji ugrožava živote.

Kazna za falsifikovanje statusa Covid-19 je 10.000 funti. Ponuda lažnih zelenih falsifikata na mreži sve je veća, kao i potražnja. Jedna od grupa na društvenoj platformi Telegram broji više od 180.000 članova. Facebook je saopštio da će ukloniti takav sadržaj svaki put kada ga pronađe.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...