Veća tražnja za gorivom, opada za hranom i pićem

Za mesec dana maloprodaja u evrozoni rasla 1,5 odsto, a na nivou čitave EU 1,2 odsto

EUVesti

4.8.2021 14:35 Autor: Marko Miladinović 0

Za mesec dana maloprodaja u evrozoni rasla 1,5 odsto, a na nivou čitave EU 1,2 odsto Za mesec dana maloprodaja u evrozoni rasla 1,5 odsto, a na nivou čitave EU 1,2 odsto
U evrozoni je u junu promet u trgovini na malo porastao za 1,5 procenata, a u Evropskoj uniji za 1,2 odsto u odnosu na... Za mesec dana maloprodaja u evrozoni rasla 1,5 odsto, a na nivou čitave EU 1,2 odsto

U evrozoni je u junu promet u trgovini na malo porastao za 1,5 procenata, a u Evropskoj uniji za 1,2 odsto u odnosu na prethodni mesec, prema desezoniranim podacima.

U poređenju sa junom 2020. godine, prema kalendarski prilagođenim podacima, maloprodaja u evrozoni je porasla za 5,0 odsto, a u EU za 5,3 procenta, pokazuje današnja fleš procena Evrostata.

U odnosu na maj, najviše je porasla prodaja automobilskih goriva, za 3,8 odsto i neprehrambenih proizvoda za 3,4 procenta, dok je prodaja hrane, pića i duvana opala za 1,5 odsto.

Slično kretanje u maloprodaji zabeleženo je i u Evropskoj uniji, gde je prodaja goriva za motorna vozila povećana u junu na mesečnom nivou za 3,6 odsto, promet neprehrambenih prozvoda je bio veći za 2,6 procenata, a prodaja hrane, pića i duvana je bila manja za 1,5 odsto.

Među državama članicama EU za koje su dostupni podaci, najveći mesečni rast ukupne trgovine na malo registrovan je u Irskoj (9,4 odsto), Nemačkoj i Letoniji (obe po 4,2 odsto) i Litvaniji (2,0 odsto), dok je najveći pad zabeležen na Malti (-3,0 odsto), Austriji (-2,7 odsto) i Hrvatskoj (-2,6 odsto), navodi se u informaciji Evrostata.

Po rastu maloprodaje na godišnjem nivou, prednjači Bugarska sa stopom od 22,7 procenata, a slede Litvanija (15,3 odsto) i Slovenija (+12,8 odsto). Pad prometa na malo u odnosu na jun prošle godine registrovan je jedino u Luksemburgu (-3,2 odsto).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...