Primena Zakona o fiskalizaciji neće predstavljati dodatni trošak

Za nabavku fiskalnih kasa privrednicima tri milijarde dinara subvencija

NovacSrbijaU fokusuVesti

16.6.2021 15:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Za nabavku fiskalnih kasa privrednicima tri milijarde dinara subvencija Za nabavku fiskalnih kasa privrednicima tri milijarde dinara subvencija
Svi proizvođači softvera i hardvera imaju jednake šanse da ponude svoja rešenja, izjavio je u sredu ministar finansija Siniša Mali na skupu povodom predstavljanja... Za nabavku fiskalnih kasa privrednicima tri milijarde dinara subvencija

Svi proizvođači softvera i hardvera imaju jednake šanse da ponude svoja rešenja, izjavio je u sredu ministar finansija Siniša Mali na skupu povodom predstavljanja novog modela fiskalizacije.

„Biće vam predstavljeno jedno rešenje na kojem ćete moći da radite, kako biste što pre izašli sa novim uređajima i softverskim rešenjima, kojima treba da pomognete našoj privredi“, rekao je ministar i dodao da primena nove fiskalizacije treba da počne 1. januara sledeće godine.

Kako je saopšteno iz ministarstva, on je objasnio da primena Zakona o fiskalizaciji za privredu neće predstavljati dodatni trošak, jer je država budžetom za ovu godinu opredelila tri milijarde dinara za subvencije privrednicima za nabavku fiskalnih kasa.

Foto: Ministarstvo finansija

„Ovo je potpuno novi sistem koji podrazumeva da se u realnom vremenu svi podaci sa fiskalnih kasa slivaju u Poresku upravu. To će omogućiti bolju kontrolu, ali i unaprediti borbu protiv sive ekonomije i borbu za naplatu poreza“, istakao je on.

Obraćajući se proizvođačima, Mali je istakao da je sadašnji sistem fiskalizacije uveden pre više od 15 godina, ali da je tehnologija koja se u toj oblasti može primeniti znatno napredovala, te da od njih očekuje nova rešenja i otkrivanje eventualnih nedostataka sistema.

Ministar je podsetio da uz Zakon o fiskalizaciji, Zakon o elektronskom fakturisanju predstavlja deo strukturnih reformi koje će značajno uticati na poboljšanje poslovnog ambijenta u Srbiji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...