Vekna hleba “Sava” ne sme da košta više od 49 dinara

Za one koji ne poštuju uredbu o ograničenju cene hleba kazne i do dva miliona dinara

AgrobiznisBiznisPreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

11.5.2022 11:09 Autor: Marija Jovanović 9

Za one koji ne poštuju uredbu o ograničenju cene hleba kazne i do dva miliona dinara Za one koji ne poštuju uredbu o ograničenju cene hleba kazne i do dva miliona dinara
Vlada Srbije produžila je Uredbu o ograničenju cene hleba od brašna tip 500, čime su trgovcima ograničene marže, a samim tim i cena vekne.... Za one koji ne poštuju uredbu o ograničenju cene hleba kazne i do dva miliona dinara

Vlada Srbije produžila je Uredbu o ograničenju cene hleba od brašna tip 500, čime su trgovcima ograničene marže, a samim tim i cena vekne. Određene su i kazne za one koji ne poštuju Uredbu.

To znači da cena hleba “Sava” u prodaji ne sme da pređe 49 dinara po vekni, dok su pekari u obavezi da proizvedu i stave u promet bar 30 odsto ove vrste hleba svakog dana, a najmanja težina vekne ne sme da bude niža od 500 grama.

Uredbom Vlade Srbije o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna tip 500, koja je stupila na snagu 11. maja i traje 90 dana, propisane su kazne, kao i maksimalna visina marži, remitenda i rokovi plaćanja proizvođačima hleba.

Novčanom kaznom od 100.000 do dva miliona dinara dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako ne proizvede i ne stavi u promet hleb iz ove uredbe. Za isti prekršaj predviđene kazne za odgovorno lice u pravnom licu iznose od 5.000 do 150.000 dinara, dok su kazne za preduzetnike od 10.000 do 500.000 dinara.

Uz pomenute novčane kazne može se izreći i zaštitna mera zabrane vršenja određene delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

Najviša obračunata marža koja je deo veleprodajne cene hleba, vekne težine 500 grama, ne može biti veća od dva odsto. Kada je reč o najvišoj obračunatoj marži koja je deo maloprodajne cene hleba ona ne može biti veća od šest odsto, dok najviša ukupna stopa marže, odnosno troškova (uključujući sve vrste rabata, kasa skonto i sl.) ne može biti veća od 8,12 odsto u odnosu na proizvođačku cenu hleba, precizira se u uredbi.

Proizvođačka cena se obračunava u visini do 41,20 dinara po vekni hleba.

Što se tiče trgovaca na malo koji vrše prodaju, u obavezi su da u strukturi dnevne nabavke svih vrsta hleba imaju najmanje 30 odsto hleba “Sava” i mogu da vrate proizvođaču do pet odsto (remitenda) od nabavljene količine na dnevnom nivou.

“Rok plaćanja proizvođaču hleba ne može biti duži od 20 dana od dana prijema računa za isporučeni hleb”, navodi se u uredbi.

Nadzor nad primenom ove uredbe sprovode ministarstvo nadležno za poslove poljoprivrede i ministarstvo nadležno za poslove trgovine.

  • VERA

    11.5.2022 #1 Author

    Ovo je samo kupivina socijalnog mira. Posle ce naglo da skoci cena hleba.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    11.5.2022 #3 Author

    svi će poštovati uredbu samo što neće biti ove vrste hleba nigde

    Odgovori

  • TATJANA

    11.5.2022 #5 Author

    Nadajmo se da ce tako biti

    Odgovori

  • SRDJAN

    11.5.2022 #6 Author

    Kazne ce biti samo tek da postoje, sprovodjenje tih mera je misaona imenica kod nas.

    Odgovori

  • NINICA

    31.8.2022 #7 Author

    👍

    Odgovori

  • BIJUTI27

    13.1.2023 #8 Author

    Teško da će išta biti od ovoga..

    Odgovori

  • SLAVICA

    10.9.2023 #9 Author

    Ajde de vidimo i to

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...