Bez sertifikata poljoprivrednici neće moći da kupuju pesticide u poljoprivrednim apotekama

Po novom zakonu nema prskanja bez najave komšijama

AgrobiznisAnalizaBiznisSrbijaU fokusu

9.5.2022 15:12 Autor: Marija Jovanović 41

Po novom zakonu nema prskanja bez najave komšijama Po novom zakonu nema prskanja bez najave komšijama
Izmenama Zakona o sredstvima za zaštitu bilja od 1. januara ove godine predviđena je obavezna obuka za sve poljoprivrednike koji koriste pesticide. Naime, sertifikat... Po novom zakonu nema prskanja bez najave komšijama

Izmenama Zakona o sredstvima za zaštitu bilja od 1. januara ove godine predviđena je obavezna obuka za sve poljoprivrednike koji koriste pesticide. Naime, sertifikat koji profesionalni korisnik dobija nakon obuke biće uslov za kupovinu sredstava za zaštitu bilja u poljoprivrednim apotekama.

I dok pčelari, ali i ostali poljoprivredni proizvođači, imaju ozbiljne probleme zbog nelegalne upotrebe pesticida, obuke još uvek nisu krenule, a kada će početi nije poznato.

Zakon o sredstvima za zaštitu bilja propisuje da obuke profesionalnih korisnika moraju da prođu sva lica koja koriste ova sredstva.

“Pod profesionalnim korisnicima se smatraju sva lica koja u okviru svojih profesionalnih aktivnosti koriste sredstva za zaštitu bilja, kao i lica koja svoje poljoprivredne proizvode stavljaju na tržište. Korisnik koji koristi sredstva za zaštitu bilja na malim površinama kao što su okućnice, bašte, vrtovi i slično, na bilju ili proizvodima od bilja koje proizvodi za sopstvene potrebe, ne smatra se profesionalnim korisnikom”, kažu za Biznis.rs u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Kroz ove obuke, kako dodaju, korisnici će se upoznati i sa uticajem pesticida na životnu sredinu, posebno na podzemne i površinske vode, izvore voda i vodotokova, ostalih površina koje se ne tretiraju, neciljane organizme, prvenstveno pčele, vodeći računa o vremenu primene, kao i saznanja o integralnom upravljanju štetnim organizmima u cilju davanja prednosti nehemijskim merama suzbijanja štetnih organizama.

“Program obuke obuhvata bezbednu primenu, rukovanje, skladištenje, odlaganje i transport pesticida. Pored navedenog, kroz obuku će korisnici steći znanje i o osnovnim svojstvima pesticida, njihovim osobinama i mehanizmima delovanja, klasifikaciji i obeležavanju, znacima trovanja i prvoj pomoći, korišćenju ličnih zaštitnih sredstava, odlaganju iskorišćene ambalaže i ostataka pesticida, poštovanju karence, praćenju štetnih organizama, vođenju evidencija, kao i o značaju tehničke ispravnosti uređaja za primenu i njihovom održavanju, vodeći računa o značaju pravilne primene i rukovanja na način na koji će sprečiti neželjeni uticaj na zdravlje ljudi, životinja i životnu sredinu”, navode u Ministarstvu poljoprivrede.

Foto: Pixaby.com

Provera znanja, pa sertifikat

Iako su pomenute obuke predviđene od 1. januara ove godine, one još uvek nisu počele, a odgovor na pitanje zbog čega su odložene i kada se očekuje njihov početak u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nismo uspeli da dobijemo.

U resornom ministarstvu napominju da će nakon završene obuke korisnik dobiti sertifikat profesionalnog korisnika, što će u narednom periodu biti uslov za kupovinu sredstava za zaštitu bilja u poljoprivrednim apotekama.

“Sertifikat profesionalnog korisnika se izdaje na period od pet godina i može se produžiti nakon dodatnih obuka. Osnovne obuke će biti jednodnevne u trajanju od deset nastavnih časova, nakon čega će se vršiti provera znanja radi izdavanja sertifikata. Obuke će vršiti pravna lica koja ispunjavaju uslove u pogledu objekata, opreme i stručnih lica. Osim obaveza pohađanja obuka profesionalni korisnici, u skladu sa zakonom, imaju i obavezu da redovno vrše proveru ispravnosti i funkcionalnosti svojih uređaja za primenu sredstava za zaštitu bilja, to jest da na svakih pet godina vrše periodične preglede uređaja za primenu”, navode u ministarstvu.

Komentarišući kontrolu upotrebe pesticida u Srbiji ističu da promet i primenu sredstava za zaštitu bilja kontroliše fitosanitarna inspekcija.

“Ovim odredbama obezbeđuje se mehanizam za sprečavanje neadekvatnog i neovlašćenog korišćenja sredstava za zaštitu bilja i osigurava bezbedna primena, proizvodnja zdrave hrane, zaštita zdravlja ljudi, životinja i životne sredine“, navode u Ministarstvu poljoprivrede.

U Srbiji godišnje nestane 5.000 košnica zbog preterane upotrebe pesticida

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) izborio se 2019. godine za donošenje novog Zakona o sredstvima za zaštitu bilja, koji je predvideo da tretman pesticidima mogu da vrše samo lica koja su prošla obuku, kao i da su dužna da susedima 24 sata ranije najave tretman.

Prema rečima Rodoljuba Živadinovića, predsednika SPOS-a, zakon je jasan i kada bi se poštovao ne bi bilo nikakvih problema. Kako navodi u razgovoru za naš portal, prskanje tokom cvetanja biljaka koje mede je zabranjeno i poljoprivrednici moraju da najave korišćenje pesticida, odnosno dužni su da obaveste vlasnika parcela koje se graniče sa parcelom koju nameravaju da tretiraju sredstvima za zaštitu bilja najmanje 24 sata pre početka primene, bez obzira na to da li su njihovi susedi pčelari ili ne.

“Procene su da se zbog preteranog korišćenja pesticida i nelegalne upotrebe godišnje izgubi oko 5.000 košnica. Reč je o vidljivom i direktnom trovanju, dok je broj nevidljivih trovanja znatno veći. Primer za to je nelegalno tretiranje semena suncokreta, koje je s razlogom zabranjeno i u Evropi, jer se pokazalo da dovodi do dugoročnog uginuća pčela. Kada pčela kroz polen unese veliku količinu otrova gubi orijentaciju, pada i ne vraća se u košnicu koja zatim lagano slabi, pa pčelar praktično gubi kompletan pčelinjak i prinos i naredne godine”, ističe Živadinović.

 • VERA

  9.5.2022 #1 Author

  Naravno da bez dozvole i obavestenja pogotovu pčelarima nije dozvoljeno koristiti pesticide.

  Odgovori

 • Anna

  9.5.2022 #2 Author

  Đekna još nije umrla, a kad će ne znamo!! Obuka još nije počela a zako stupio na snagu pre deset dana. To samo može u zemlji Srbiji!!! 😂😂😂

  Odgovori

 • TATJANA

  9.5.2022 #5 Author

  Podize se svest na visi nivo

  Odgovori

 • DJORDJE1

  9.5.2022 #7 Author

  Samo da ovo bude sprovedeno i u praksi, inače će biti mrtvo slovo na papiru…

  Odgovori

 • SNEZANA

  9.5.2022 #8 Author

  Svakako treba da se stane na j

  Odgovori

 • SNEZANA

  9.5.2022 #9 Author

  Svakako treba da se stane na k

  Odgovori

 • SNEZANA

  9.5.2022 #10 Author

  Svakako treba da se stane na kraj nelegalnoj upotrebi pesticida.

  Odgovori

 • SANJA

  9.5.2022 #11 Author

  Kako smo krenuli necemo smet da idemo do toaleta a da ne obavestimo nekoga

  Odgovori

 • GAGA

  9.5.2022 #15 Author

  To je odlicna ideja, samo da se sprovede u delo. Previse su to opasna sredstva da bi njima rukovale neobucene osobe. Trebalo je to davno uraditi

  Odgovori

 • SRDJAN

  9.5.2022 #16 Author

  Stosta kod nas ima na papiru al se ne sprovodi.

  Odgovori

 • STRELAC

  9.5.2022 #17 Author

  Zakon je jedno a primena istog nesto drugo.U zemljama EU on se sprovodi godinama,pa bi bilo lepo sto pre da se krene sa praksom i kod nas.Pesticidi su opasni i zaista treba makar minimalna obuka za rukovanje istim.

  Odgovori

 • GOCA BG

  9.5.2022 #18 Author

  Samo da se ovo sprovede u praksi…

  Odgovori

 • Mile

  10.5.2022 #19 Author

  Neprincipijelnost, nedoslednost, neodgovornost, nekoreknost, … u suštini neobrazovnje i nekultura su naše odlike, pa nije ni čudo što nam se sve to i dešava.

  Odgovori

 • BRANA19

  10.5.2022 #20 Author

  Ovo ima i prednosti i mane…

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  10.5.2022 #21 Author

  Ne volim dozvole i administrativna ograničenja i malo zvuči glupo ali ima svoju logiku.

  Odgovori

 • BOJANA

  10.5.2022 #22 Author

  Eto još jednog razloga za svađu komšija

  Odgovori

 • NATI29

  10.5.2022 #23 Author

  Sve super al u praksi nece biti tako

  Odgovori

 • VOJKAN

  10.5.2022 #24 Author

  Treba kontrolisati karencu

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  10.5.2022 #25 Author

  odlična uredba smo nažalost kod nas neće nikada zaživeti odmah će biti malverzacija

  Odgovori

 • NINO

  10.5.2022 #26 Author

  To je i pre trebalo da se postuje, ne da se o tome pise po medijima, ali takvo smo neuredjeno drustvo da ne postujemo nikog. Ali, bez obzira na 100 apela nasi ce nastaviti da rade kako oni zele, pa makar komsiji sve pocrkalo.

  Odgovori

 • TINA

  11.5.2022 #27 Author

  Ipak je to otrov

  Odgovori

 • Dzebac

  11.5.2022 #28 Author

  bez dozvole i obavestenja ne treba to raditi.,..pcela je izvor zivota!

  Odgovori

 • Lolek

  12.5.2022 #29 Author

  treba paziti kad se prska

  Odgovori

 • jelena93

  12.5.2022 #30 Author

  Ova uredba je skroz na mestu

  Odgovori

 • Goran

  14.5.2022 #31 Author

  Bravo pozdravljam

  Odgovori

 • Goran

  14.5.2022 #32 Author

  Ma mozes uzeti gde hoces to lupaju samo od dosade kod nas kazu kakvi papiri lupaju sve se smuvAdanas

  Odgovori

 • 1234567890

  14.5.2022 #33 Author

  Država treba da osmisli oglasna mesta i način oglašavanja. A predlog voćarima da polako krče voćnjake jer od njih nema materijalne koristi samo se čuva socijalni mir za one koji ne rade već filozofiraju da boće ne treba prskati kao da biljle nemaju obolkenja i štetočine koje treba lečiti i suzbijati.

  Odgovori

 • Srbin

  14.5.2022 #34 Author

  Dobro jutro! Potrovase nas sa prskanjem niko nista. Samo ne znam ko kupi tu Malinu. Kupinu. Jabuku itd itd. Maline prskaju vise od deset puta. Ima tu puno toga da se prica al kome.

  Odgovori

 • Ika

  15.5.2022 #35 Author

  Lako je doneti zakon, treba ga primeniti

  Odgovori

 • Lala

  16.5.2022 #36 Author

  Meni kao pcelaru ovaj zakon je sasvim OK , ali uvek neko ali u Srbiji , garantujem da se nece postovati jer mi smo uvek bili ,, ….ma daj prijatelju ko jos to gleda , kakav zakon vidi kakva nam je drzava , kume pisi na nekog ko ima taj sertifikat pa da platim i idem , ….itd…,, A meni je pre dve godine potrovano 186 kosnica pcela . I STA CEMO SAD ?

  Odgovori

 • Anonimni

  16.5.2022 #37 Author

  Izmisljate toplu vodu. Pravite se pametni. Sedite po kancelarijama i smisljate kako da zezate ljude koji rade i muce se. Niko ne baca nekontrolisano sredstva po njivama jer su skupa. Konsultujemo se sa prodavcima i zastitarima iz PSS. Sad ce ljudi od 65 i 70 god da idu da polazu neke kobajagi ispite. Samo da im pare uzmete. Sramotno je kako se odnosite svi prema poljoprivrednicima koji vas hrane.

  Odgovori

 • Neša

  16.5.2022 #38 Author

  Bravo. Otrovi se koriste u ogromnim količinama i bez kontrole. A kada će se uvesti red u paljenju vatrometa???

  Odgovori

 • Soko

  17.5.2022 #39 Author

  Ne mlati te praznu slamu,vaši papiri trpe sve.Kad seljaci prskaju po ceo dan sve inspekcije nisu nadležne.Kod nas radi ko šta hoće , dovoljno je da imate u džepu da podelite inspekciju i nemate problema.

  Odgovori

 • Sasa

  17.5.2022 #40 Author

  Ovo je banana drzava, naj vise pcela strada na suncokretu zbog pesticida, licno sam to gledao i doziveo.Ko ce objasniti seljaku da ne poliva tim sredstvom da ne pobije pcela, nisu njehove i briga ga.Inspekcije nisu nadlezne za sta god ih pitas, ko objasni seljaku da ne pali strnjiku i travu na sinorima i izazove pozar ,unisti sume i vocnjake, vinograde. U evropi bi ga odrali ko majmuna i ne bi se setio nikad vise.Ovde radi ko sta hoce

  Odgovori

 • MAŠA

  8.1.2023 #41 Author

  Ko jos veruje da ce se ovo kod nas ispostovati

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...