Cilj da novi model finansiranja bude utvrđen tokom ove godine

Počeo rad na novom Zakonu o finansiranju visokog obrazovanja, poziv fakultetima da ne dižu školarine

SrbijaVesti

29.2.2024 10:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Počeo rad na novom Zakonu o finansiranju visokog obrazovanja, poziv fakultetima da ne dižu školarine Počeo rad na novom Zakonu o finansiranju visokog obrazovanja, poziv fakultetima da ne dižu školarine
Ministarstvo prosvete pozvalo je visokoškolske ustanove, koje su donele ili su u postupku donošenja odluke o povećanju školarina za samofinansirajuće studente, da još jednom... Počeo rad na novom Zakonu o finansiranju visokog obrazovanja, poziv fakultetima da ne dižu školarine

Ministarstvo prosvete pozvalo je visokoškolske ustanove, koje su donele ili su u postupku donošenja odluke o povećanju školarina za samofinansirajuće studente, da još jednom preispitaju opravdanost povećanja iznosa školarina za narednu školsku godinu.

U istom saopštenju naveli su i da je „zbog važnosti utvrđivanja novog modela finansiranja“ formirana Radna grupa za izradu nacrta Zakona o finansiranju visokog obrazovanja.

Preporuku da školarine ne rastu u sledećoj akademskoj godini ministarstvo je uputilo na zahtev Studentske konferencije univerziteta Srbije (SКONUS) i Studentske konferencije akademija strukovnih studija i visokih škola (SКASSS), a u saopštenju navodi i da je to učinilo u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima,

U pozivu su pozdravili „odgovorno opredeljenje“ većine visokoškolskih ustanova u Srbiji da ne povećavaju visinu školarina za samofinansirajuće studente, kojim „pokazuju brigu za položaj studenata i doprinose povećanju obuhvata maturanata koji nakon završene srednje škole nastavljaju svoje školovanje na visokoškolskim ustanova, odnosno smanjenju odustajanja studenata od studija iz materijalnih razloga“.

„Vlada i ministarstvo prepoznaju važnost utvrđivanja novog modela finansiranja visokoškolskih ustanova za dalji razvoj visokog obrazovanja, poboljšanje materijalnog statusa zaposlenih u visokom obrazovanju i dodatno unapređenje studentskog standarda. Zato je Vlada obrazovala Radnu grupu za izradu nacrta Zakona o finansiranju visokog obrazovanja, koju čine predstavnici svih relevantnih institucija, sa ciljem da se tokom 2024. godine, kroz intenzivni dijalog, dođe do adekvatnog i kompromisnog modela finansiranja visokog obrazovanja koje će osigurati finansijsku održivost visokoškolskih ustanova“, ističe se u saopštenju.

Ministarstvo prosvete nastaviće da razgovara sa predstavnicima studentskih predstavničkih tela i visokoškolskih ustanova o školarinama u želji da se pronađu kompromisna rešenja koja obezbeđuju očuvanje materijalnog položaja samofinansirajući studenata, ali i ne ugrožavaju finansijsku održivost ustanova.

  • Inquiete

    29.2.2024 #1 Author

    Ako i školarine poskupe, to baš neće biti dobro…

    Odgovori

  • KIMCHI

    29.2.2024 #3 Author

    Dzabe i da spuste kad na tradicionalnim fakultetima nema kandidata ni da pokriju kvote

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...