Novom direktivom propisana jasna komunikacija s potrošačima

Banke u EU neće moći da ukidaju prava klijentima bez najave

BankeEUVesti

13.9.2023 08:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Banke u EU neće moći da ukidaju prava klijentima bez najave Banke u EU neće moći da ukidaju prava klijentima bez najave
Evropski parlament je na plenarnoj sednici potvrdio Direktivu o potrošačkim kreditima, kojom se usklađuju pravila za potrošačke kredite u zemljama članicama Evropske unije. Direktiva... Banke u EU neće moći da ukidaju prava klijentima bez najave

Evropski parlament je na plenarnoj sednici potvrdio Direktivu o potrošačkim kreditima, kojom se usklađuju pravila za potrošačke kredite u zemljama članicama Evropske unije.

Direktiva Evropskog parlamenta i Saveta EU zameniće postojeću iz 2008. godine. Kako je predložila Komisija, obuhvatiće više vrsta kredita, propisati jasniju komunikaciju između banaka i potrošača i sprečiti ih da ukinu prava na minuse kao i mogućnost plaćanja na rate, bez najave.

Predlog je dobio široku podršku među političkim grupama u Evropskom parlamentu, a u izveštaju koji je pripremila članica Kluba levice Katerina Konečna traži se da banke potrošačima daju osnovne informacije „jasno, sažeto i vidljivo“, piše Seebiz.

Hrvatski poslanik Tomislav Sokol, koji je bio izvestilac u senci za ovu direktivu pred Evropskom narodnom strankom, ističe da je za građane Hrvatske posebno važno da se „radi o mnogo jasnijem regulisanju” odnosa između banaka i potrošača, „uglavnom dela koji se tiče minusa na računu’.

“To je hrvatska vlada u velikoj meri rešila sa bankama memorandumom, ali mi to sada definišemo jednim evropskim zakonom koji će biti obavezujući i neće zavisiti od dobre volje banaka”, objašnjava Sokol.

Države članice će imati tri godine da usvoje odredbe direktive EU.

Sokol tumači da se prema usvojenoj Direktivi „više neće moći odjednom naplatiti krucijalni višak“, a njihovo otkazivanje „moraće biti unapred najavljeno i naplaćeno u najmanje 12 rata“.

“Bez saglasnosti potrošača neće biti moguće ni povećati minus na računu i eventualno otići u prećutno prekoračenje gde su kamate mnogo veće. Novost je i to što će svaki potrošački kredit morati da sadrži obaveštenje o mogućim štetnim posledicama za potrošače”, objašnjava europarlamentarac HDZ-a.

Sokol dodaje da je studija Evropskog parlamenta pokazala da je 340 miliona računa u Evropi u minusu i da to nije problem koji se tiče samo Hrvatske. Ističe i da je nova direktiva „prvi zakonodavni akt koji na evropskom nivou kodifikuje pravo na zaborav i zaštitu od diskriminacije građana koji su se oporavili od raka“, odnosno da se „zdravstveni podaci ne mogu koristiti prilikom utvrđivanja boniteta“.

  • SABRINA

    13.9.2023 #1 Author

    Komunikacija između potrošača i banke je veoma bitna. I treba da se uvede konkretniji red.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...