MMF izdvojio 650 milijardi dolara za sve zemlje članice

Za oporavak od krize BiH će dobiti 300 miliona evra

BankeNovacRegionVesti

11.6.2021 08:45 Autor: Ljiljana Begović 0

Za oporavak od krize BiH će dobiti 300 miliona evra Za oporavak od krize BiH će dobiti 300 miliona evra
Međunarodni monetarni fond za sve zemlje članice izdvojio je 650 milijardi američkih dolara generalne SDR alokacije i to za podršku rezervama i likvidnosti tih... Za oporavak od krize BiH će dobiti 300 miliona evra

Međunarodni monetarni fond za sve zemlje članice izdvojio je 650 milijardi američkih dolara generalne SDR alokacije i to za podršku rezervama i likvidnosti tih zemalja. Za Bosnu i Hercegovinu planirana su sredstva od oko 300 miliona evra.

Alokacija će, kako je potvrdio Endru Džuel (Andrew Jewell), predstavnik MMF u Bosni i Hercegovini, pomoći zemljama članicama da dobiju sredstva za podupiranje rezervi ili kupovinu vakcina i podršku ekonomskom razvoju.

“Treba imati na umu da su ovo vanredne mere usmerene na jačanje otpornosti globalne ekonomije u vreme jedne ovako nepredviđene krize. Sve zemlje članice MMF će imati koristi od ove alokacije, ne samo Bosna i Hercegovina. Kako je Kristina Georgieva već rekla, do globalnog ekonomskog oporavka ne može se doći ukoliko se ne okonča trenutna zdravstvena kriza. Poslednja SDR alokacija zemljama članicama izvršena je 2009. godine za vreme globalne finansijske krize”, ističe je Džuel.

Foto: Pixabay.com

Predstavnici MMF insistiraju na tome da BiH mora da sprovede određene reforme ako želi da dobije novac, međutim reforme se nisu desile, a novac će ipak biti izdvojen.

“U vezi sa mogućnostima novog aranžmana sa MMF naša politika se nije promenila. Svaki novi program će uključivati neophodne reforme koje su od ključnog značaja za jačanje jedinstvenog ekonomskog prostora, unapređenje upravljanja i izgradnje otpornije i inkluzivnije ekonomije za svet nakon pandemije. Mi ćemo i dalje istraživati da li su vlasti opredeljene za ove reforme”, poručio je Džuel, prenosi Klix.ba.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...