bolje stanje u budžetu od očekivanog

Za pet meseci Crna Gora ostvarila suficit od 33,1 milion evra

RegionVesti

1.7.2024 11:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Za pet meseci Crna Gora ostvarila suficit od 33,1 milion evra Za pet meseci Crna Gora ostvarila suficit od 33,1 milion evra
U prvih pet meseci je, imajući u vidu realizaciju prihoda i rashoda, ostvaren suficit u budžetu u iznosu od 33,1 milion evra, ili 0,5... Za pet meseci Crna Gora ostvarila suficit od 33,1 milion evra

U prvih pet meseci je, imajući u vidu realizaciju prihoda i rashoda, ostvaren suficit u budžetu u iznosu od 33,1 milion evra, ili 0,5 odsto procenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazali su podaci Ministarstva finansija Crne Gore.

„To je u poređenju sa planom, koji predviđa ostvarenje deficita od 141 milion evra, za 174,2 miliona bolji rezutat”, navodi se u izveštaju ministarstva o izvršenju budžeta za period januar-maj, prenosi Mina.

U maju je ostvaren deficit budžeta u iznosu od 21,6 miliona evra, što je niže ostvaren deficit od planiranog.

Prema podacima ministarstva, prihodi budžeta za pet meseci iznosili su 1,09 milijardi evra ili 15,5 odsto procenjenog BDP-a, što je u odnosu na isti period prošle godine veće 105,4 miliona ili 10,7 odsto.

U poređenju sa planom za period januar-maj, prihodi budžeta veći su 77,6 miliona evra ili 7,7 odsto.

„Izuzimajući prihode jednokratnog karaktera, prihodi budžeta za pet meseci ove godine, u odnosu na posmatrani period prošle, veći su 174,5 miliona evra ili 19,2 odsto“, navodi se u izveštaju.

U periodu januar-maj, najznačajniji rast beleže porez na dobit pravnih lica koji je ostvaren u iznosu od 185,7 miliona evra, porez na dohodak fizičkih lica koji je ostvaren u iznosu od 32,1 milion i doprinosi koji su ostvareni u iznosu od 217,4 miliona evra.

Prihodi od akciza u navedenom periodu iznosili su 125,6 miliona evra, što je u odnosu na plan tri miliona evra više ili 2,5 odsto, dok su 17,3 miliona ili 16 odsto veći u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Najveći doprinos rastu akciza za pet meseci ove godine zabeležen je kod akcize na mineralna ulja i njihove derivate, i to u iznosu od 67,7 miliona evra i akcize na duvan i duvanske proizvode, u iznosu od 40,5 miliona evra.

„Na drugoj strani, neznatno odstupanje u odnosu na plan zabeleženo je kod kategorije prihoda po osnovu poreza na dodatu vrednost (PDV), koji su za pet meseci naplaćeni u ukupnom iznosu od 435,1 milion evra, što je 46,6 miliona ili 12 odsto veće u odnosu na isti period prethodne godine, dok je u poređenju sa planom za period januar-maj ova kategorija prihoda manja 1,9 miliona ili 0,4 odsto“, precizirali su iz ministarstva.

Na naplatu prihoda od PDV-a u neto iznosu uticala je dinamika povraćaja PDV-a koja je od početka godine ubrzana od Poreske uprave (PU).

Iz ministarstva su naglasili razloge odstupanja prihoda budžeta od PDV-a, jer je, kako objašnjavaju, neophodno uzeti u obzir akumulirani broj zahteva privrede za povraćaj PDV-a.

Izvor: Pixabay.com

Naime, PU je od januara meseca intenzivirala aktivnosti na kontroli i obradi ovih zahteva i ubrzala dinamiku povraćaja od početka ove godine i navedeno u značajnoj meri utiče na stimulisanje poslovnog ambijenta i ukidanje biznis barijera u privredi.

„U tom kontekstu, za period januar-maj, povraćaj PDV-a bio je veći oko 45 odsto u odnosu na posmatrani period prošle godine. Samo u maju povraćaj PDV-a je bio veći oko 79 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine“, navodi se u saopštenju.

Prihodi budžeta u maju iznosili su 193,3 miliona evra i veći su 6,6 miliona ili 3,5 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mesec.

Izdaci budžeta za period januar-maj ove godine iznosili su 1,06 milijardi evra ili 15 odsto procenjenog BDP-a i manji su 96,9 miliona ili 8,4 odsto u odnosu na planirane.

U odnosu na isti period prethodne godine, izdaci su veći 183,3 miliona evra, ili 20,7 odsto. Najveće odstupanje je kod izdvajanja za isplatu prava iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, dominantno zbog povećanja minimalne penzije, transfera institucijama i značajnije kod institucija javnog zdravlja, kao i rasta izdvajanja za bruto zarade.

Tekući izdaci u tekućem budžetu u posmatranom periodu ostvareni su u iznosu od 425 miliona evra, što je 77,4 miliona ili 43 odsto manje od plana.

Transferi institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru iznosili su 143,5 miliona evra i manji su 23,7 miliona ili 14,2 odsto u odnosu na planirane.

Kapitalni budžet, koji uključuje budžetske pozicije kapitalnih izdataka, kao i pojedine pozicije u okviru rashoda za usluge i druge pozicije, realizovan je u iznosu od 50 miliona evra, što predstavlja 90 odsto plana kapitalnog budžeta za ovaj period.

Posmatrajući maj, izdaci iznose 214,8 miliona evra i manji su 27,1 milion evra ili 11,2 odsto od plana, a veći 24,9 miliona ili 13,1 odsto u odnosu na maj prošle godine.

U maju su izdaci za bruto zarade i doprinose na teret poslodavca iznosili 59,8 miliona evra, što je 3,2 miliona više od plana.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.