ZA SUBVENCIJE ZA NOVE INVESTICIJE U OVOJ GODINI 15 MILIJARDI DINARA Sve najavljene investicije se realizuju

InvesticijeNovacSrbijaVesti

17.1.2021 14:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

ZA SUBVENCIJE ZA NOVE INVESTICIJE U OVOJ GODINI 15 MILIJARDI DINARA Sve najavljene investicije se realizuju ZA SUBVENCIJE ZA NOVE INVESTICIJE U OVOJ GODINI 15 MILIJARDI DINARA Sve najavljene investicije se realizuju
Državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović, izjavio je za Prvi program Radio Beograda da su privredne aktivnosti iz prethodnih godina omogućile da domaća privreda... ZA SUBVENCIJE ZA NOVE INVESTICIJE U OVOJ GODINI 15 MILIJARDI DINARA Sve najavljene investicije se realizuju

Državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović, izjavio je za Prvi program Radio Beograda da su privredne aktivnosti iz prethodnih godina omogućile da domaća privreda u odnosu na druge možda bude otpornija, snalažljivija i vitalnija na posledice pandemije Covid-19, što bi – kako kaže – u narednom periodu trebalo da potvrdi i zvanična statistika.

On je precizirao je da domaće i inostrane analize potvrđuju da je Srbija, u protekloj godini, bila najuspešnija, odnosno broj jedan, u Evropi, kada je o rastu ekonomije reč. Time su stvoreni uslovi da naša privreda, na početku 2021. godine obezbedi dobru startnu poziciju za realizaciju očekivanja i projekcija – kako domaćih tako i inostranih, a koje se odnose na rast privrede, privredni razvoj i rast BDP, kaže državni sekretar ministarstva privrede.

Foto:Tanjug

Stevanović ističe da su posledice pandemije, pre svega, pad industrijske proizvodnje, vidljive i u prerađivačkoj industriji – to je rezultiralo padom izvoza, ali i poremećajem u eksternoj tražnji i globalnom lancu snabdevanja, a zabeležen je i pad uvoza. Postoje, svakako, privredne grane koje su pretrpele značajne negativne efekte pandemije, pre svega sektor usluga u oblasti ugostiteljstva, hotelijerstva, prevoz putnika, zatim automobilska industrija, industrija tekstila i kože, gume i obuće, navodi Stevanović, i dodaje da su rast zabeležile prerađivačka industrija – prevashodno proizvodnja hrane, hemijska i farmaceutska industrija. On smatra da uprkos posledicama pandemije, imamo razloga da budemo zadovoljni jer smo sačuvali zaposlenost.

Stevanović ističe da je od marta do novembra prošle godine otvoreno novih 60.000 radnih mesta.

On ističe da Ministarstvo privrede nije obustavilo realizaciju ni jednog investicionog subvencionisanog projekta. Nastavljena je realizacija svih projekata koji su najavljeni i za koje su ugovori potpisani, iako je zbog eksternih dešavanja realizacija nekih projekata neznatno prolongirana, rekao je Stevanović. On je precizirao da je sav novac projektovan za podsticaj, odnosno subvencionisanje novih investicija, gotovo potrošen prošle godine. Za tu svrhu, u tekućoj godini, izdvojeno je više od 15 milijardi dinara.

Stevanović ističe da će biti nastavljeno subvenicionisanje sektora malih, mikro i srednjih preduzeća kroz kredite. On je ukazao da će dominantan deo sredstava od dve milijarde dinara biti iskorišćen za program opreme koji se sprovodi u saradnji sa poslovnim bankama. Preko Fonda za razvoj realizovaće se razvojni program, tu su i „startap“ krediti. Žensko preduzetništvo je novina i imaće snažnu podršku Ministarstva privrede, kaže Stevanović.

Foto: Shutterstock

Za privredu će, konstatuje državni sekretar, posebno značajna biti i saradnja sa Evropskom investicionom bankom, a naša privreda raspolagaće sa 200 miliona evra za mala i srednja preduzeća – jedna polovina će biti namenjena investicionim ulaganjima pod vrlo povoljnim uslovima, a druga za likvidnost i obrtna sredstva.

Stevanović je naglasio da će privatizacija preostalih državnih preduzeća biti nastavljena. Ministartsvo privrede sa partnerima iz EBRD privodi kraju izradu Strategije politike državnog vlasništva, kojom će privatizacija i ostalih privrednih društava i preduzeća, koja su u većinskom državnom vlasništvu, staviti pod jedan krov i definisati politiku rešavanja tog sektora, pre svega kroz uvođenje modela korporativnog upravljanja od JP, preduzeća iz portfelja privatizacije i drugih strateški važnih preduzeća. To će biti, prema rečima Stevanovića, još jedan dodatni zamajac za pozitivna fiskalna kretanja, dodatno će se unaprediti prihodna strana budžeta, kao i bilansi preduzeća, a dividende koje pripadaju državi će biti veće.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...