olakšice za devastirane opštine koje mogu da učestvuju sa 30 odsto sredstava

Za unapređenje energetske efikasnosti u Srbiji prijavila se 151 lokalna samouprava

SrbijaU fokusuVesti

25.3.2022 14:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Za unapređenje energetske efikasnosti u Srbiji prijavila se 151 lokalna samouprava Za unapređenje energetske efikasnosti u Srbiji prijavila se 151 lokalna samouprava
Za projekat unapređenja energetske efikasnosti u Srbiji prijavila se 151 lokalna samouprava u Srbiji, izjavio je u petak pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Milan... Za unapređenje energetske efikasnosti u Srbiji prijavila se 151 lokalna samouprava

Za projekat unapređenja energetske efikasnosti u Srbiji prijavila se 151 lokalna samouprava u Srbiji, izjavio je u petak pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Milan Macura.

„Ministarstvo rudarstva i energetike je početkom februara raspisalo novi javni poziv za unapređenje energetske efikasnosti, na koji se prijavila 151 jedinica lokalne samouprave. Obezbedili smo dve milijarde dinara subvencija za građane i očekujemo da ćemo tim sredstvima sprovesti energetsku sanaciju u više od 20.000 domaćinstava“, kazao je Macura za TV Vesti, objavilo je ministarstvo, prenosi Beta.

On je istakao da se zamenom stolarije, izolacije, krovova i sistema grejanja umanjuje potrošnju energije, poboljšava kvalitet vazduha u urbanim sredinama i unapređuje kvalitet grejanja i uslova života u domaćinstvima.

Podsetio je da Srbija godišnje troši 40 odsto energije više od zemalja u regionu „koja se baca kroz dotrajalu stolariju i neizlovane kuće, zbog čega je država odlučila da pruži finansijsku pomoć kako bi unapredila energetsku bezbednost i građanima omogućila smanjenje nepotrebnih troškova“.

Zamena PVC stolarije
Foto: Shutterstock

„Procene su da ćemo realizacijom novog javnog poziva ostvariti uštede na godišnjem nivou jednake proizvodnji energije gradske toplane u Nišu. Кada su uštede računa u pitanju, oni će u proseku biti niži za 20 do 30 odsto, što je veoma značajno“, rekao je Macura.

Prema njegovim rečima, do sada nije bilo zloupotreba, a izvođači radova su efikasno sarađivali sa opštinama i gradovima.

On je podsetio da je Svetska banka pre dva dana odobrila zajam u vrednosti od 50 miliona dolara za podršku povećanju energetske efikasnosti u Srbiji i da će time biti obuhvaćeno 80.000 domaćinstava u Srbiji sa težištem na ona koja su socijalno ugrožena.

„Svetska banka je prva međunarodna finansijska institucija koja je zvanično podržala naš program energetske efikasnosti. S obzirom na to da se socijalno ugrožena domaćinstva najčešće greju na čvrsta goriva, obezbedićemo im bespovratna sredstva za zamenu sistema grejanja i prelazak sa uglja na ekološki prihvatljiva rešenja“, rekao je Macura.

Naveo je da će se na taj način dodatno doprineti kvalitetu životne sredine, s obzirom na to da će se smanjiti broj individualnih ložišta.

„Ove godine smo obezbedili više od 200 miliona evra za unapređenje energetske efikasnosti u domaćinstvima i javnim objektima, imamo radove u velikom broju vrtića i škola, ali smo omogućili i olakšice za devastirane opštine koje u javnom pozivu mogu da učestvuju sa 30 odsto sredstava, dok će Ministarstvo obezbediti 70 odsto“, zaključio je Macura, saopštilo je ministarstvo.

  • VERA

    25.3.2022 #1 Author

    Zamena stolarije je preko potrebna da bi se ustedela energija.

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    26.3.2022 #2 Author

    Mnogo problema oko uštede…Ma jednom polju se štedi na drugom rasipa. Ne ide to tako.

    Odgovori

  • GOCA BG

    26.3.2022 #4 Author

    Samo da nema zloupotreba…

    Odgovori

    • VANJA

      27.3.2022 #5 Author

      Usteda je najbitnija u ovom periodu!

      Odgovori

  • ZVEZDICA01

    27.3.2022 #6 Author

    Srbija godišnje troši 40 odsto energije više od zemalja u regionu „koja se baca kroz dotrajalu stolariju i neizlovane kuće, zbog čega je država odlučila da pruži finansijsku pomoć kako bi unapredila energetsku bezbednost i građanima omogućila smanjenje nepotrebnih troškova“.… To je glavni problem kome treba pristupiti ozbiljnije! A ne dati nekakve subvencije za koje niko uslove ne moze da ispuni.

    Odgovori

    • DANIJELA

      27.3.2022 #7 Author

      Bas tako. Daju subvencije i to se zna kome i na koji nacin.

      Odgovori

  • ZVE84

    27.3.2022 #8 Author

    O tome se odavno priča, upitna je realizacija…

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    27.3.2022 #9 Author

    Zamisao je odlična samo se nadam da će uslovi biti društveno prihvatljivi.

    Odgovori

  • Milovan94

    27.3.2022 #10 Author

    Pa ovo je baš veliki odziv. Iskreno se radujem

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...