Evropska komisija prihvatila partnerski sporazum sa Hrvatskom

Zagreb u prilici da dobije devet milijardi evra iz evropskih fondova

RegionVesti

25.8.2022 09:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Zagreb u prilici da dobije devet milijardi evra iz evropskih fondova Zagreb u prilici da dobije devet milijardi evra iz evropskih fondova
Evropska komisija (EK) je u odobrila Sporazum o partnerstvu s Hrvatskom, strateški dokument za programiranje ulaganja iz zajedničkih briselskih fondova koji otvara put za... Zagreb u prilici da dobije devet milijardi evra iz evropskih fondova

Evropska komisija (EK) je u odobrila Sporazum o partnerstvu s Hrvatskom, strateški dokument za programiranje ulaganja iz zajedničkih briselskih fondova koji otvara put za povlačenje ukupno devet milijardi evra sredstava za period 2021–2027.

“Od pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji ulaganja u razvoj u okviru zajedničke politike iznosila su četiri odsto hrvatskog BDP-a. Ta su ulaganja povećala konkurentnost, pomogla u otvaranju novih radnih mesta i promociji zelenije i digitalnije privrede“, izjavila je komesarka za koheziju i reforme EK Elisa Ferreira, prenosi Seebiz.

Dodala je da će novi sporazum o partnerstvu za period 2021-2027. osigurati Hrvatskoj dodatna sredstva kako bi nastavila svoj put prema privrednoj, socijalnoj i teritorijalnoj koheziji i razvoju.

Sporazum o partnerstvu otvara put sprovođenju tih ulaganja na terenu što je obuhvaćeno kroz četiri nacionalna programa: Program za konkurentnost i koheziju (EFRR i Kohezioni fond), Integrisani teritorijalni program (EFRR i FPT), Program za efikasnost ljudskih resursa (ESF+) i program za EFPRA, koji će tek biti utvrđen.

Koheziona sredstva su namenjena za smanjenje regionalnih privrednih razlika, poboljšanje veština, osposobljavanje i mogućnosti zapošljavanja. Sredstvima EU podsticaće se i razvoj konkurentnosti i inovativnosti hrvatske privrede, koja je usmerena na izvoz.

Podrška energetskoj efikasnosti privrede

Hrvatska će za klimatske ciljeve izdvojiti gotovo 31 odsto sredstava iz Evropskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) i 39 odsto sredstava iz Kohezionog fonda. Reč je o 2,56 milijardi evra zapoboljšanje energetske efikasnosti kako bi se povećalo učešće obnovljivih izvora energije u proizvodnji energije do 60 odsto u 2030. godinu, jačati cirkularna privreda, otpornost na klimatske promene i čuvati biološka raznolikost.

Smanjivanje regionalnih razlika

Ulaganja će se sprovoditi na celom području Hrvatske, uključujući najsiromašnije krajeve. Gotovo 500 miliona evra namenjenih olakšavanju industrijske tranzicije u hrvatskim regionima doprineće poboljšanju njihove međunarodne konkurentnosti.

Ulaganja bi trebalo da pomognu svim delovima Hrvatske da ekonomski dostignu glavni grad Zagreb i najrazvijenije regione EU.

Gotovo milijarda evra namenjena je poboljšanju železničke infrastrukture i pomorskog transporta.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...