Stabilizacija javnih finansija Crne Gore

Zahvaljujući turizmu rast viši od 10 odsto

NovacRegionVesti

20.9.2021 08:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Zahvaljujući turizmu rast viši od 10 odsto Zahvaljujući turizmu rast viši od 10 odsto
Crnogorska ekonomija bi ove godine trebalo da poraste deset odsto, što je u najvećem delu rezultat turističke sezone koja je premašila očekivanja, rekao je... Zahvaljujući turizmu rast viši od 10 odsto

Crnogorska ekonomija bi ove godine trebalo da poraste deset odsto, što je u najvećem delu rezultat turističke sezone koja je premašila očekivanja, rekao je ministar ekonomskog razvoja Crne Gore Jakov Milatović i naveo da je ekonomski oporavak u u prethodnih nekoliko meseci očigledan.

“Nakon što su u prošloj godini prihodi od turizma bili na svega 13 odsto od onih iz 2019. godine, to jest 144 miliona evra, prema podacima sa kojima vlada raspolaže – planirani ovogodišnji prihodi od turizma, u iznosu od oko 700 miliona evra, već su ostvareni na kraju trećeg kvartala”, naveo je Milatović, prenosi RTCG.

Beleži se i oporavak izvoza, pa je tako u prvom polugodištu ove godine on iznosio 240 miliona evra, što je porast za 33 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Prema rečima Milatovića, oporavak ekonomske aktivnosti snažno je delovao na stabilizaciju javnih finansija.

Nakon deficita budžeta od 11 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prošloj godini, vlada očekuje da deficit ove godine bude ispod tri odsto BDP-a.

Ministar Milatović podseća da je rezultat postignut nakon teškog stanja koje je nasleđeno, a da nije bilo povećanja poreza ili smanjenja plata i penzija. “Primera radi, deficit budžeta za period od juna do avgusta prošle godine iznosio je skoro 150 miliona evra, a ove godine u istom periodu je ostvaren suficit u procenjenom iznosu od 100 miliona evra”, rekao je Milatović.

Prema njegovim rečima, takav rezultat je značajno bolji i od 2019. godine.

“Tako dobri parametri u delu realizacije budžeta, koji su, između ostalog, rezultat i transparentne i odgovorne rashodne strane (nakon usvajanja prvog programskog budžeta u Crnoj Gori), doveli su do pada nivoa javnog duga, sa 103 odsto BDP-a u decembru prošle, na 88 odsto u julu ove godine”, naveo je Milatović.

Oporavak privrede reflektovan je i na bankarski sektor. “Imamo rast ukupnih depozita za skoro 400 miliona evra u poređenju sa decembrom prošle godine”, rekao je Milatović.

Kako je naveo, takav rast depozita, zajedno sa merama vlade koje se tiču podrške bankarskom sektoru u delu kreditne linije od Banke Saveta Evrope i predviđenog osnivanja Kreditno garantnog fonda, uz kontinuiranu ulogu Investiciono-razvojnog fonda, znači više novca za kreditiranje privrede i stanovništva i dalju podršku ekonomskog oporavka zemlje.

“Sve gore pomenuto je dalo osnovu vladi da realizuje mere iz socijalne politike, a pre svega uvođenje dečjeg dodatka za decu predškolskog uzrasta, besplatne udžbenike za osnovce, kao i podršku socijalno ugroženim građanima u okviru paketa podrške”, dodao je Milatović.

On je naveo da je socijalni dijalog sa sindikatima i poslodavcima već rezultirao povećanjem minimalne zarade na 250 evra, i najave uvođenja neoporezivog dela dohotka u iznosu ne manjem od 100 eura od početka naredne godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...