Da li će doći do pomaka u pregovorima sa predstavnicima države?

Zakon mora da odgovara obavezama, poručuju domaći frilenseri

SrbijaVesti

19.3.2021 15:07 Autor: Marko Miladinović 4

Zakon mora da odgovara obavezama, poručuju domaći frilenseri Zakon mora da odgovara obavezama, poručuju domaći frilenseri
Položaj domaćih radnika na internetu nije se pomerio sa polazne tačke i sukoba sa državnim poreskim regulatorima oko visine, ali i perioda na koje... Zakon mora da odgovara obavezama, poručuju domaći frilenseri

Položaj domaćih radnika na internetu nije se pomerio sa polazne tačke i sukoba sa državnim poreskim regulatorima oko visine, ali i perioda na koje se odnose oporezivanja. Pregovori predstavnika srpskih frilensera i zakonodavaca su u zastoju već neko vreme, ali čini se da će uskoro ipak doći do pomaka.

Govoreći na konferenciji upriličenoj ispred zgrade ambasade Republike Severne Makedonije, predsednik Udruženja radnika na internetu u Srbiji Milan Pogačar je istakao da je u ovoj komšijskoj zemlji status frilensera rešen još 2015. godine, tako što oni plaćaju poreze u visini od 10 odsto, dok su doprinosi dobrovoljni i nije bilo nikakvih retroaktivnih davanja.  

Komentarišući sinoćnu izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića za RTS da “ništa ne treba da se plaća unazad”, Pogačar je pozvao Ministarstvo finansija i Poresku upravu da hitno ponovo sednu za pregovarački sto sa frilenserima i pokušaju da iznađu najbolje rešenje za sve. Dodao je i da se od 14. oktobra, kada su razgovori na tu temu otpočeli, pa do danas, dugovi samo nagomilavaju čak i ako se uzme da se od tada naplaćuje porez. Frilenseri svakako nemaju nameru da pristanu na ranije najave retroaktivnog oporezivanja pet godina unazad, jer takva praksa ne postoji nigde u svetu.

“Recimo, u Francuskoj se polovina primanja frilensera daje državi, ali su ona raspodeljena na uplaćivanje staža i zdravstveno osiguranje. A od nas su tražene iste obaveze, ali se zauzvrat ne nude ista prava. Zakon mora da odgovara obavezama. Na primer, ako neko iz inostranstva nama ne želi da plati doprinose, onda država mora to nekako da supstituiše, da se stvori sistem koji i nama adekvatno reguliše radna prava”,  rekao je Pogačar u izjavi za Biznis.rs.

U isto vreme, anketa koju je sprovelo Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije, pokazuje da zarada koju ostvaruje četvrtina ispitanih frilensera predstavja jedini izvor prihoda u njihovim domaćinstvima, koja se u proseku sastoje od dve ili tri osobe. Za šezdeset odsto njih, zarada preko online poslova čini više od polovine celokupnog kućnog budžeta.

Utvrđeno je da najčešća mesečna zarada domaćih frilensera iznosi oko 60.000 dinara, dok je prosečna procenjena na približno 80.000. Za najveći broj njih poreski dug pet godina unazad iznosio bi oko million i po dinara. Upitani da se izjasne koji im sistem oporezivanja najviše odgovara, frilenseri su većinom (60,5 odsto) odgovarali da nijedan od onih u opticaju u našoj državi nije prihvatljiv.

Ova anketa obaveljena je na 988 ispitanika, a pošto su njeni rezultati približni ranijim istraživanjima koje su organizovali NALED i Centar za istraživanje javnih politika, može se smatrati da su dobijeni rezultati relevantni, odnosno da verno odslikavaju stanje na srpskom “tržištu”, prenosi Startit.

  • Ljubinka

    19.3.2021 #1 Author

    Čini mi se kao „slepa ulica“.

    Odgovori

  • Tina

    19.3.2021 #2 Author

    Treba sto pre tacno da se utvrde obaveze i prava. Retroaktivno placanje poreza za koji nisu znali je besmisleno

    Odgovori

  • Petar

    20.3.2021 #3 Author

    Ne razumem, frilenserima traze 5 godina unazad da plate i ono na sto nemaju prava a muzicari koje cak i predsednik spomene da ne placaju nista, dobijaju cak i pomoc od drzave. Stvarno ne razumem ovo, ispada da su frilenseri gradjani drugog reda.

    Odgovori

  • M

    21.3.2021 #4 Author

    NALED je skoro pola ispitanika izbacio iz ankete, a od izbacenih vecina njih je navodno predala praznu anketu, sto je zaista gotovo smesno. Njihova anketa ima duplo manji uzorak u odnosu na anketu UFPS. Mogli ste da proverite pre citiranja StartIta

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...