ZAKON O AGENCIJSKOM ZAPOŠLJAVANJU UZBURKAO TRŽIŠTE Za dve nedelje primljeno 8.500 radnika

PreduzetnikSrbijaVesti

29.4.2020 13:20 Autor: Ljiljana Begović 1

ZAKON O AGENCIJSKOM  ZAPOŠLJAVANJU UZBURKAO TRŽIŠTE Za dve nedelje primljeno 8.500 radnika ZAKON O AGENCIJSKOM  ZAPOŠLJAVANJU UZBURKAO TRŽIŠTE Za dve nedelje primljeno 8.500 radnika
Primena Zakona o agencijskom zapošljavanju počela je 1. marta, neposredno pre uvođenja vanrednog stanja u Srbiji, a u prve dve nedelje od početka primene... ZAKON O AGENCIJSKOM  ZAPOŠLJAVANJU UZBURKAO TRŽIŠTE Za dve nedelje primljeno 8.500 radnika

Primena Zakona o agencijskom zapošljavanju počela je 1. marta, neposredno pre uvođenja vanrednog stanja u Srbiji, a u prve dve nedelje od početka primene preko agencija za privremeno zapošljavanje posao je dobilo 8.562 radnika.

Cilj donošenja ovog propisa bio je da radnici angažovani na ovaj način imaju jednake uslove i prava iz radnog odnosa kao i zaposleni kod poslodavca korisnika.

Ta oblast ranije nije bila uređena nijednim propisom, te su radnici radili preko omladinskih organizacija bili angažovani na privremenim i povremenim poslovima. Tako nisu imali pravo na mnoge prinadležnosti iz radnog odnosa koja važe za one koji rade na određeno i neodređeno vreme (naknadu usled sprečenosti za rad bolovanje, pravo na godišnji odmor).

Zakon o agencijskom zapošljavanju stupio je na snagu 14. decembra 2019. godine, a u punoj primeni od marta ove godine, a budući da je zbog novonastalih okolnosti uvedeno vanredno stanje već posle 15 dana, u ovom momentu se ne može govoriti o efektima primene zakona, kažu u resornom ministarstvu za Tanjug.

Sindikati su ukazali da je broj zaposlenih radnika na određeno i neodređeno vreme u Srbiji povećan od kada je zakon stupio na snagu, jer su izjednačena prava radnika zaposlenih preko agencija i radnika direktno angažovanih bez njihovog posredovanja.

Zakonom se praktično utvrđuju jednaka prava iz rada i po osnovu rada ustupljenih zaposlenih i zaposlenih neposredno kod poslodavca korisnika (u pogledu zarade, uslova rada, radnog vremena, pristupa objektima za ishranu i decu…), ograničava rad na određeno vreme preko agencija za privremeno zapošljavanje i sprečavaju situacije da jedno lice godinama radi kod istog poslodavca preko različitih agencija.

  • iva

    1.5.2020 #1 Author

    treba jos mnogo unaprediti prava radnika u Srbiji. sindikati trba da se zalazu za unapredjenje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...