Povraćaj novca tek od 2022. godine

Zamensko putovanje čeka još 270.000 srpskih turista

BiznisSrbijaTurizamVesti

23.5.2021 08:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Zamensko putovanje čeka još 270.000 srpskih turista Zamensko putovanje čeka još 270.000 srpskih turista
Vaučeri za zamenska putovanja koje su građani Srbije u skladu sa vladinom uredbom uzimali za otkazana ili nerealizovana putovanja polako stižu u turističke agencije.... Zamensko putovanje čeka još 270.000 srpskih turista

Vaučeri za zamenska putovanja koje su građani Srbije u skladu sa vladinom uredbom uzimali za otkazana ili nerealizovana putovanja polako stižu u turističke agencije.

Iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije YUTA su za Biznis.rs objasnili da je još uvek aktuelno nešto više od 120.000 ugovora, odnosno približno na svoje letovanje čeka oko 270.000 putnika.

Oni koji nisu bili raspoloženi za vaučere imaju dve opcije, da tuže agenciju, ili sačekaju kraj godine i u januaru 2022. godine podnesu zahtev za povraćaj novca. Ipak, iz asocijacije su naveli da je najveći broj ljudi uzeo zamenska putovanja, a bilo je i pojedinačnih slučajeva koji su to odbili.

„Prioritet je ista destinacija, isti objekat i u istom terminu. Pod tim uslovima sve ostaje isto, sa garantovanom cenom u procentu koji je stranka uplatila”, rekao je predsednik udruženja YUTA Aleksandar Seničić.

Predsednik YUTA Aleksandar Seničić – Foto: Tanjug/Tanja Valić

Prema njegovim rečima, doplate su moguće isključivo ako putnik tako odluči, i samo u slučaju promene objekta ili termina.

„Ukoliko agencija ne može da obezbedi isti objekat, obavezna je da ponudi zamenski istog ili višeg kvaliteta, pod jednakim uslovima u tom terminu koji je ugovoren“, objasnio je Seničić za naš portal.

On je dodao da u slučaju kada je aranžman obuhvatao dogovoren transport, recimo avionske karte, sve ostaje isto sem doplate u slučaju poskupljenja goriva.

Foto: Pexels/Sourav Mishra

Agencije će preživljavati i ove godine

Očekuje se da će ove sezone promet biti na nivou od oko 50 odsto onog iz 2019. godine, što bi moglo biti dovoljno za preživljavanje turističkih agencija, rekao je direktor asocijacije YUTA.

„Interesovanje postoji, pre svega za zamenska putovanja. Međutim, kako se bliži sezona i objavljuju protokoli za putovanja u većini zemalja, raste interesovanje“, izjavio je Seničić.

On je istakao kako je situacija izuzetno teška, jer su okolnosti drugačije i ima mnogo prepreka za putovanja.

Foto: Pixabay/Bru-nO

„Agencije nisu dobile očekivanu bespovratnu pomoć, za razliku od većine zemalja u Evropskoj uniji i okruženju. Jako mali broj agencija je dobio kredite od Fonda za razvoj, većina još čeka na tu vrstu pomoći“, kazao je Seničić.

Odgovarajući na pitanje da li se stvari polako vraćaju u normalu u sektoru turizma, on je naveo da je situacija neizvesna.

„Treba očekivati pojedinačne slučajeve koji mogu eskalirati, jer kriza jako dugo traje. Promet je za većinu opao više od 90 odsto i ne može se sa sigurnošću tvrditi da će sve biti kao pre“, zaključio je Seničić.

  • Anna

    23.5.2021 #1 Author

    Nisam sigurna kako će sve to funkcionisati.

    Odgovori

  • Mara

    23.5.2021 #2 Author

    Bitno da je nešto krenulo da se dešava…

    Odgovori

  • Tanja

    24.5.2021 #3 Author

    Samo da se pokrenemo…koliko je to moguce

    Odgovori

    • TINA

      12.6.2022 #4 Author

      Treba se nadati da ce biti bolje

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...