RANI ZNAKOVI EKONOMSKOG OPORAVKA U EVROZONI

Povratak putovanjima i potrošnji bez straha od dugoročne inflacije

BiznisEULifestyleTurizamVesti

19.5.2021 14:00 Autor: Vladimir Jokanović 0

Povratak putovanjima i potrošnji bez straha od dugoročne inflacije Povratak putovanjima i potrošnji bez straha od dugoročne inflacije
Ekonomija Evrozone počela je da se oporavlja od pandemije korona virusa, pokazuje više indikatora podataka koji pružaju rane dokaze da će oporavak u tekućem... Povratak putovanjima i potrošnji bez straha od dugoročne inflacije

Ekonomija Evrozone počela je da se oporavlja od pandemije korona virusa, pokazuje više indikatora podataka koji pružaju rane dokaze da će oporavak u tekućem drugom kvartalu biti snažan. Povećan je broj oglasa za posao, broj rezervacija za putovanja i zabavu, što sugeriše da se ekonomska aktivnost obnavlja, uprkos ograničenjima za kontrolu širenja pandemije.

“Oporavak u Evrozoni je već počeo, na bazi nekoliko visokofrekventnih indikatora. Očekuje se da će se BDP Evrozone povećati za 1,5 odsto od aprila do juna“, u odnosu na prethodni kvartal, ocenio je Angel Talavera, analitičar odeljenja za ekonomiju Univerziteta Oxford, prenosi FT.

Evrozona je u prvom kvartalu ove godine pala u dvostruku recesiju, a njen BDP oslabio je za 0,6 odsto. U istom periodu SAD su zabeležile rast BDP od 1,6 procenata u odnosu na prethodna tri meseca, a Kina je najavila ekonomski rast od 0,6 odsto.

Izvor: FT

Ekonomski stručnjaci banke ING navode da su znakovi oporavka Evrozone “veoma pozitivni“, iako je dosadašnji oporavak bio relativno spor. Oni ističu da aktivnost naglo raste dok ograničenja počinju da se ublažavaju “što pokazuje da je dobrovoljno socijalno udaljavanje sada mnogo manje u poređenju sa prvim talasom“ epidemije korona virusa.

Prema podacima Eurostata inflacija u Evrozoni dostigla je u aprilu godišnju stopu od 1,6 procenata, što je u skladu sa predviđanjima. Godinu dana ranije godišnja stopa inflacije iznosila je 0,3 odsto, dok je stopa inflacije u martu ove godine bila 1,3 odsto. Rast inflacije izazvan je porastom cena energije, a prema ocenama analitičara on je samo privremen.

Izvor: Eurostat

Alternativni podaci sve su popularniji od početka pandemije, jer nude pravovremeno merenje aktivnosti, iako su manje sveobuhvatni i pouzdani od zvaničnih. Prema podacima sajta Indeed, broj otvorenih radnih mesta raste u svim glavnim ekonomijama Evrozone.

Izvor: FT

Postoje i rani pokazatelji da su potrošači spremniji da troše novac. Prema podacima kompanije Google maloprodajni i zabavni centri primaju sve više posetilaca. Potrošnja u Nemačkoj u nedelji koja se završila 9. maja bila je svega tri odsto niža nego u istoj nedelji 2019. godine, navodi Fable Data, koja prati bankarske transakcije.

Izvor: FT

Broj novih slučajeva zaraze Covid-19 opada u većini zemalja Evrozone, a broj vakcinisanih raste, pa se očekuje ukidanje ograničenja u mnogim zemljama tokom narednih nedelja. Evropski turizam, koji je teško oštećen krizom, takođe pokazuje znakove poboljšanja. Broj rezervacija na sajtovima kao što je Airbnb trenutno je za četiri odsto niži nego u isto vreme 2019. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...