Ministar finansija ocenio da svi na tržištu treba da daju svoj doprinos

Zamrzavanje cena hrane u Hrvatskoj mnogo kompleksnija tema od goriva

NovacRegionU fokusuVesti

23.6.2022 08:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Zamrzavanje cena hrane u Hrvatskoj mnogo kompleksnija tema od goriva Zamrzavanje cena hrane u Hrvatskoj mnogo kompleksnija tema od goriva
Komentarišući aktuelna poskupljenja i osvrnuvši se na potencijalno zamrzavanje cena hrane, ministar finansija Hrvatske Zdravko Marić istakao je da se o tome još nije... Zamrzavanje cena hrane u Hrvatskoj mnogo kompleksnija tema od goriva

Komentarišući aktuelna poskupljenja i osvrnuvši se na potencijalno zamrzavanje cena hrane, ministar finansija Hrvatske Zdravko Marić istakao je da se o tome još nije raspravljalo u vladi.

„Mi smo već nekoliko puta rekli da su sve opcije i sve mere na stolu. Međutim, tu meru još nismo razmatrali. Hrana je mnogo kompleksnija nego što su to pogonska goriva. Država je sa svoje strane učinila značajan iskorak snižavajući stopu PDV-a na minimalnu moguću meru – pet odsto. Na taj način je dala jasan signal i pokazatelj da i ostale karike u lancu treba da daju svoj doprinos”, izjavio je Marić za Dnevnik Nove TV.

Marić je komentarisao i potencijalno neopravdana poskupljenja u prodavnicama, prenosi SEEbiz.

“Ne možemo biti maksimalni stručnjaci i znati svaki mogući segment cena hrane. Može se podvući crta. Država je dala jasan signal na koji način želi to da ublaži, ali moraju i ostali na neki način – sve karike u lancu, od proizvođača, distributera do samih trgovaca”, naglasio je on.

Osvrnuvši se na “crnu listu” i bojkot trgovaca koji neopravdano podižu cene, Marić je naveo da udruženja za zaštitu potrošača i sami potrošači to najbolje mogu da procene.

“Imamo visoko konkurentno tržište maloprodaje hrane, i to je jedna od dobrih stvari u celoj situaciji. Treba da sagledamo širu sliku. Vrlo često trgovci apeluju da ne treba samo oni da budu prozvani, i kažu da ne idu van nekih okvira. Ako ćemo da se ponašamo izdvojeno, u nekom srednjem i dugom roku svi gubimo. Moramo biti svesni toga da svi moramo dati doprinos u ovim okolnostima”, rekao je Marić.

Prema njegovim rečima, veoma je važno osigurati adekvatno snabdevanje i kada je u pitanju hrana, i kada su u pitanju energenti.

“Istovremeno, najbolji način da se to sve učini jeste podsticanje ekonomske aktivnosti. Ne bi bilo dobro da kroz pad potrošnje i pad investicija dođe do dodatnog usporavanja ekonomske aktivnosti ili njegovog pada. Svi moramo biti odgovorni. Uz ublažavanje inflatornih pritisaka, mnogo je važno održavati ekonomsku aktivnost”, zaključio je Marić.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...