Ministar privrede najavljuje ublažavanje inflatornih udara

Vlada Hrvatske donosi odluku o novim cenama goriva, građani očekuju poskupljenje

RegionVesti

20.6.2022 09:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Vlada Hrvatske donosi odluku o novim cenama goriva, građani očekuju poskupljenje Vlada Hrvatske donosi odluku o novim cenama goriva, građani očekuju poskupljenje
Vlada Hrvatske 20. juna odlučuje o novim intervencijama na cene goriva, a prema pisanjima lokalnih medija sve opcije su otvorene. Iako su cene nafte... Vlada Hrvatske donosi odluku o novim cenama goriva, građani očekuju poskupljenje

Vlada Hrvatske 20. juna odlučuje o novim intervencijama na cene goriva, a prema pisanjima lokalnih medija sve opcije su otvorene.

Iako su cene nafte na svetskim tržištima krajem prošle nedelje napokon posustale, prema važećim “formulama” utvrđivanja cene goriva ove nedelje u Hrvatskoj sledi novo poskupljenje.

Vlada je poslednjom intervencijom, pre nepune dve sedmice osim dodatnog smanjenja trošarina za benzin (za oko šest dinara) i dizel (za oko tri dinara) te smanjenja trgovačke marže (za nešto više od jednog dinara) ograničila i formiranje cena na dve nedelje umesto donedavnog sedmodnevnog ritma korekcija, piše Poslovni dnevnik.

Ministar privrede Davor Filipović poručio je da vlada prati situaciju oko cena naftnih derivata i da će nakon zatvaranja nedeljnog trgovanja na tržištima, odnosno tokom vikenda napraviti kalkulacije i razmotriti sve opcije s ciljem ublažavanja inflatorniih udara u meri u kojoj je to moguće.

Foto: Pexels

Na osnovu njegove izjave javnost u Hrvatskoj očekuje da će danas, 20.juna biti doneta odluka u vezi sa novom cenom naftnih derivata.

Ministar Filipović nije hteo unapred da daje odgovor na pitanje da li je opcija i novo smanjenje trošarina, rekavši tek da će se razmotriti sve mogućnosti.

Kad je reč o trošarinama, s obzirom na evropske direktive o minimalnim nivoima cena trošarina, za benzin još ima prostora za smanjenje.

”Živimo u neizvesnom vremenu, sve opcije su otvorene. Hrvatska prema cenama derivata otprilike je na sredini liste zemalja EU. Slovenija od 21. juna odustaje od administrativnog zamrzavanja cena derivata”, zaključio je ministar Davor Filipović.

  • Dragana

    20.6.2022 #1 Author

    Samo raste. Nismo drugo ni ocekivali

    Odgovori

  • Luka

    20.6.2022 #2 Author

    Ha ha ha,, Nafta pala sa 124 na 108$ za barel za 3 dana a oni dizu cene…

    Odgovori

  • JOVANA

    20.6.2022 #3 Author

    Nadam se da ce cene u narednom periodu padati

    Odgovori

  • BOJANA

    20.6.2022 #4 Author

    Tako je verovatno svuda

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    20.6.2022 #5 Author

    Sada se više ne može zaustaviti divljanje cena

    Odgovori

  • MAJA

    20.6.2022 #6 Author

    Divljaju cene

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...