Fiskalne politike naših komšija povoljne za dolazak stranih firmi

Zapadne kompanije mogle bi da presele poslovanje iz Rusije u BiH

PoslovanjeRegionU fokusuVesti

24.3.2022 09:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Zapadne kompanije mogle bi da presele poslovanje iz Rusije u BiH Zapadne kompanije mogle bi da presele poslovanje iz Rusije u BiH
Fiskalne politike povoljne su za dolazak kompanija koje razmatraju odlazak s ruskog tržišta na Zapadni Balkan, a Bosna i Hercegovina ih može prihvatiti, ako... Zapadne kompanije mogle bi da presele poslovanje iz Rusije u BiH

Fiskalne politike povoljne su za dolazak kompanija koje razmatraju odlazak s ruskog tržišta na Zapadni Balkan, a Bosna i Hercegovina ih može prihvatiti, ako nemaju velike zahteve.

Sve više svetskih, ali i zapadnoevropskih kompanija napušta tržište Rusije i razmatra da poslovanje prebaci na Zapadni Balkan, a sagovornici Nezavisnih novina ističu da je ovo dobra prilika za BiH, kao i da bi domaća ekonomija mogla da prihvati takve kompanije, ako ne bi imala velike zahteve, prenosi Poslovni.hr.

Direktor Privredne komore Republike Srpske, Pero Ćorić, izjavio je da nije čudno što sve veći broj multinacionalnih kompanija napušta prostor Rusije, ali i Ukrajine, jer u ratnim sukobima svako poslovanje je neizvesno, a proizvodnja ne trpi zastoje, gubljenje tržišta ili neispunjavanje zahteva prema partnerima.

“Imam informacije iz Nemačke da jedan veliki proizvođač kablovskih kompleta iz Ukrajine, koji zapošljava 7.000 radnika, traži izlazne varijante. Naša ekonomija mogla bi da prihvati takve kompanije, ali one koje ne zahtevaju velike objekte, s visokim zahtevima, koje ne traže ulaganje u skupe pogone i veliku opremu”, objasnio je Ćorić, dodajući da bi kompanije čija se proizvodnja može relativno brzo staviti u funkciju mogle uspeti i na domaćem tržištu.

Fabrika cigareta
Foto: Tanjug

Predsednik Privredne komore FBiH, Mirsad Jašarspahić izjavio je za Nezavisne novine da je ovo sigurno dobra prilika koju bi BiH trebalo da iskoristi.

“Veliki broj kompanija sa Zapadnog Balkana, ali i iz BiH, i na vrhuncu pandemije izazvane korona virusom dobijao je više porudžbina i ponuda, tako da bi i ovo sada moglo jednako da utiče. One mogu da pokažu kvalitet i kapacitete koje imaju, zatim da iskoriste prirodne resurse, radnu snagu i mogućnost pristupa finansijama, kao i blizinu tržišta. Ovo bi trebalo da bude prilika da se ekonomija u tim zemljama usmeri u pravcu da najveći budući trgovinski koridori prelaze upravo preko zemalja Zapadnog Balkana“, objasnio je Jašarspahić.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić istakao je da su potpuno opravdana očekivanja dolaska na prostor Zapadnog Balkana velikih multinacionalnih kompanija koje su bile smeštene u Rusiji. Međutim, on smatra da u BiH u odnosu na druge zemlje regiona ima niz ograničenja.

“BiH ima loše razvijenu infrastrukturu puteva u odnosu na druge zemlje regiona, kao i visoku razinu političkog i pravnog rizika u usporedbi s drugim državama. Takođe, BiH je propustila priliku da uđe u regionalnu inicijativu Otvoreni Balkan”, objasnio je Čavalić.

On je dodao da realni sektor u ekonomiji može spremno da dočeka multinacionalne kompanije, ali da je najveći problem tromi javni sektor, kao i da kapital ne voli rizike. S druge strane, kako je naveo, ne treba bežati od ove prilike, jer je sada pravo vreme za privlačenje stranih ulaganja.

“Naša ekonomija je biznis orijentisana, što znači da BiH ima najveći broj kompanija koje su strateški okrenuta prema drugim kompanijama. Naša ekonomija nije toliko orijentisana prema tržištu finalne potrošnje, već biznis potrošnje. Fiskalne politike u BiH su povoljne za dolazak stranih kompanija, a olakšavajuća okolnost za strane ulagače je to što porez na dobit u BiH iznosi samo deset“, naglasio je Čavalić.

  • MAJALG

    24.3.2022 #1 Author

    Pa jedino zbog jeftine radne snage, inace ne vidim razlog zasto bi u BiH dovodili firme.

    Odgovori

  • GOCA BG

    24.3.2022 #2 Author

    Pogodna zemlja za puno toga…

    Odgovori

  • ZVE84

    27.3.2022 #3 Author

    Od tog posla nema ništa.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...