ZAPADNOM BALKANU BESPOVRATNA SREDSTVA U IZNOSU OD 77,6 MILIONA EVRA Ključne infrastrukturne projekte finansira EBRD

BiznisEUInfrastrukturaInvesticijeIzdvajamoNovacSrbijaVesti

14.12.2020 16:32 Autor: Marija Jovanović 1

ZAPADNOM BALKANU BESPOVRATNA SREDSTVA U IZNOSU OD 77,6 MILIONA EVRA Ključne infrastrukturne projekte finansira EBRD ZAPADNOM BALKANU BESPOVRATNA SREDSTVA U IZNOSU OD 77,6 MILIONA EVRA Ključne infrastrukturne projekte finansira EBRD
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska unija i bilateralni donatori pojačaće podršku za poboljšanje vitalne infrastrukture na Zapadnom Balkanu. Kako se navodi... ZAPADNOM BALKANU BESPOVRATNA SREDSTVA U IZNOSU OD 77,6 MILIONA EVRA Ključne infrastrukturne projekte finansira EBRD

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska unija i bilateralni donatori pojačaće podršku za poboljšanje vitalne infrastrukture na Zapadnom Balkanu.

Kako se navodi u saopštenju EBRD, donatori pridružuju svoje resurse Investicionom okviru za zapadni Balkan (WBIF), i odobrili su 77,6 miliona evra grantova za investicije i tehničku saradnju za projekte koje EBRD sa svoje strane podržava sa dodatnih 204 miliona evra finansiranja.

Foto: Pixabay.com

Novim sredstvima EU biće podržana izgradnja ključne deonice puta na KiM između Prištine i prelaza Merdare, koja je deo tzv. auto-puta mira. Očekuje se da će razvoj ove infrastrukture poboljšati regionalnu trgovinu i omogućiti bolju povezanost sa vitalnim izvoznim tržištima, posebno sa zemljama EU.

To je najkraća transportna ruta u regionu od luke Drač u Albaniji ka jugoistočnoj i centralnoj Evropi, kao i ka Crnom moru.

Bespovratna sredstva EU za investicije, kao i finansiranje EBRD, koristiće se i za obilaznicu oko Tirane, za deonicu Mediteranskog koridora dugu 21,5 km. Ta obilaznica će, kako se navodi obezbediti ključnu vezu između dve putne arterije: jedne koja vodi od Trsta do Kalamate u Grčkoj i druge koja povezuje albanske regije i Severnu Makedoniju sa lukom Drač.

Auto-put
Foto: Unsplash.com

Pored toga, bilateralni donatori su odobrili sredstva za još dva ključna opštinska vodna projekta. Prvi se odnosi na poboljšanje vodosnabdevanja i mrežu u i oko grada Visokog, u BiH, a drugi na nadogradnju lokalnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže u Mitrovici, na KiM.

Žužana Hargitai, direktorka EBRD za zapadni Balkan, kaže da je ovo veliki korak napred ka izgradnji pouzdane i zelene infrastrukture širom regiona.

„Ponosni smo što smo glavni partner WBIF i što možemo da pojačamo razvojni uticaj na terenu. Naš fokus je sada na ubrzanju početka implementacije projekata“, dodala je Hargitai, navodi se u saopštenju EBRD.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...