NA saniranom području nekadašnje termoelektrane

Započeta gradnja do sada najveće solarne elektrane u Sloveniji

BiznisInfrastrukturaVesti

4.7.2021 12:20 Autor: Marko Miladinović 1

Započeta gradnja do sada najveće solarne elektrane u Sloveniji Započeta gradnja do sada najveće solarne elektrane u Sloveniji
U Prapretnom pri Hrastniku postavljen je kamen temeljac za izgradnju solarne elektrane snage 3,03 megavata, Holdinga Slovenske elektrane (HSE). Sunčana elektrana Prapretno nalaziće se... Započeta gradnja do sada najveće solarne elektrane u Sloveniji

U Prapretnom pri Hrastniku postavljen je kamen temeljac za izgradnju solarne elektrane snage 3,03 megavata, Holdinga Slovenske elektrane (HSE).

Sunčana elektrana Prapretno nalaziće se na rekultivisanom i zatvorenom delu deponije neopasnog otpada Prapretno. Na tom zemljištu je nekada radila Termoelektrana Trbovlje. HSE je investitor u buduću najveću solarnu elektranu u Sloveniji, dok je kompanija HSE Invest pripremila projektnu dokumentaciju i nabavila građevinsku dozvolu.

Vrednost investicije elektrane sa svom pripadajućom opremom procenjuje se na 2,5 miliona evra bez PDV. Postupak za dobijanje važeće građevinske dozvole završen je u maju, a početak rada ili prva proizvodnja električne energije planirani su već za ovu godinu.

Za projekat Prapretno je predviđena proizvodnja koja odgovara potrošnji struje u osam stotina prosečnih domaćinstava u zemlji. Sastojaće se od 6.902 modula po 440 vati, navela je kompanija, piše Balkangreenenergynews.rs.

„Pet solarnih elektrana radi pod pokroviteljstvom HSE, a šesta, Prapretno, biće prva u Sloveniji koja će imati više od megavata snage i dobiti građevinsku dozvolu“, rekao je Viktor Vračar, generalni direktor HSE. Dodao je da je misija HSE da intenzivno nastavi da ulaže u pouzdane i ekološki prihvatljive izvore električne energije, prenosi Finance.si.

„Instaliranjem solarne elektrane ovde dokazujemo koliko sanacija degradiranog područja može biti važna i uspešna“, istakao je ministar Zvonko Černač, šef vladine službe za razvoj i evropsku kohezionu politiku.

„Pokušaćemo da u što kraćem roku imamo što više solarnih elektrana u našoj zemlji“, rekao je ministar za infrastrukturu Jernej Vrtovec, i dodao da će država nastojati da eliminišr nepotrebne birokratske prepreke u sprovođenju takvih projekata. Vrtovec je pozvao sve energetske kompanije da pruže svoj doprinos efikasnom razvoju slovenačke energetike.

  • DUSA

    18.4.2023 #1 Author

    Kod nas u Srbiji ovako nesto bice izgradjeno za 50 godina

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...