Vlasnik iz Češke ostavio bez zarade 110 radnika

Zaposleni kompanije Metalac Termochem iz Nikšića potražuju 1,3 miliona evra odštete

RegionVesti

24.12.2021 09:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Zaposleni kompanije Metalac Termochem iz Nikšića potražuju 1,3 miliona evra odštete Zaposleni kompanije Metalac Termochem iz Nikšića potražuju 1,3 miliona evra odštete
Potraživanja radnika firme Metalac Termochem iz Nikšića iznose 1,3 miliona evra, saopštio je stečajni upravnik Dragan Smolović. On je izjavio da je ispitno ročište... Zaposleni kompanije Metalac Termochem iz Nikšića potražuju 1,3 miliona evra odštete

Potraživanja radnika firme Metalac Termochem iz Nikšića iznose 1,3 miliona evra, saopštio je stečajni upravnik Dragan Smolović.

On je izjavio da je ispitno ročište za Metalac Termochem, koje je trebalo biti održano u četvrtak, zbog prigovora jednog od poverilaca na potraživanje u iznosu manjem od 50 evra odloženo za 28. januar naredne godine, piše agencija Mina, pozivajući se na Dan.

Više poverilaca je, kako je naveo, prijavilo potraživanja od 1,75 miliona evra, od čega najviše bivši zaposleni.

“Za neisplaćene neto zarade i godišnje odmore, kao i za doprinose, radnici su prijavili ukupno oko 1,3 miliona evra. Ta potraživanja ja sam ocenio osnovanim, a na sudu je da na ročištu 28. januara odluči da li će ih potvrditi ili ne”, rekao je Smolović.

Stečaj u Metalcu uveden je krajem oktobra, a vlasnik te firme, češka kompanija Termochem obustavila je proizvodnju krajem 2019. godine, ostavljajući oko 110 zaposlenih bez zarada i posla. Češki partner, koji je imovinu Metalca kupio 2016. godine iz ranijeg stečaja, na firmu pod nazivom Metalac Termochem registrovao je samo radnike, dok je imovina nikšićke fabrike prevedena na njihovu drugu firmu Termochem Spol.

METALAC TERMOCHEM

BULEVAR 13 JULA BB, NIKŠIĆ, Crna Gora

Poslovni prihodi (EUR):
1.283.921,00 (2020)
Broj zaposlenih:
97 (2020)

Stoga, objasnio je Smolović, radnici se neće moći naplatiti od firme u kojoj su radili.

“Metalac Termochem nema stečajnu masu, pa zaposleni ne mogu dobiti od nje ništa. Svoje pravo mogu da ostvaruju kod Fonda rada i eventualno kod ostalih državnih organa da bi se obeštetili za utvrđena potraživanja koja im pripadaju i koja im nisu plaćena. Treba da se informišu da li mogu da se priključe programu koji vlada trenutno radi za radnike metalske industrije, kojoj i oni pripadaju”, kazao je Smolović.

Poslodavac je radnicima pre prekida proizvodnje ostao dužan dve i po zarade, a fabričke kapije nakon što su njihovi predstavnici napustili Nikšić su zaključali. Od ukupnog broja zaposlenih svega oko 40 ih je imalo ugovore na neodređeno vreme.

U protekle dve godine predstavnici bivše lokalne uprave Nikšića, a i nadležnih ministarstava obećavali su im jednokratnu novčanu pomoć, koju još nisu dobili.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...