Nemačka skratila interval između dve vakcine

Zaštita od omikron varijante Covid-19 oslabila i kraće traje

LifestyleSvetVestiZdravlje

22.12.2021 16:44 Autor: Vladimir Jokanović 1

Zaštita od omikron varijante Covid-19 oslabila i kraće traje Zaštita od omikron varijante Covid-19 oslabila i kraće traje
Vakcine su odlične, pre svih Pfizer i Moderna, koje štite od najnepovoljnijih ishoda zaraze korona virusom 95 odsto i više. Međutim, zaštita nije dugotrajna,... Zaštita od omikron varijante Covid-19 oslabila i kraće traje

Vakcine su odlične, pre svih Pfizer i Moderna, koje štite od najnepovoljnijih ishoda zaraze korona virusom 95 odsto i više. Međutim, zaštita nije dugotrajna, ocenio je za Biznis.rs epidemiolog dr Zoran Radovanović, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu u penziji.

Nemačka komisija za vakcinaciju smanjila je preporučeni vremenski period do dopunske doze vakcine (booster) protiv korona virusa sa šest na tri meseca. Ova promena uvedena je nakon što je Evropska agencija za lekove ocenila da je prerano da se tvrdi da li se način vakcinacije mora promeniti u borbi protiv omikron soja Covid-19.

„Omikron je učinio da zaštita od vakcina oslabi za oko 10 odsto i da kraće traje. Standardni interval vakcinacije 0-1-6 (druga doza posle mesec dana) zamenjen je modelom 0-1-3. Bolje je imati više antitela, a Nemci su doneli i druge mere. Zabranili su okupljanja više od 10 ljudi. Holanđani su još restriktivniji“, naveo je Radovanović, dodajući da je veoma opasno i neodgovorno ako Srbija ostane „otvorena“ za širenje omikron varijante korona virusa sa dozvolom okupljanja do 500 osoba.


Prema preporuci nemačke komisije za vakcine, osobe koje su preležale infekciju Covid-19 potvrđenu laboratorijskom dijagnozom takođe treba da prime jednu dozu tri meseca nakon infekcije. Prema preliminarnoj studiji koju su sproveli BioNTech i Pfizer, otkriveno je da tri doze neutrališu omikron varijantu virusa, dok je utvrđeno da dve doze pružaju zaštitu od teške infekcije, prenosi Deutsche Welle.

Foto: Pexels/Gustavo Fring

Evropska zdravstvena agencija saopštila je da trenutno nema dovoljno podataka i da je prerano da se kaže da li će biti potrebna specifična vakcina protiv omikron virusa. Moramo da vidimo više podataka o uticaju omikron varijante na efikasnost odobrenih vakcina, kao i da prikupimo dodatne dokaze“, navela je agencija.

Broj novih slučajeva zaraze od korona virusa u Nemačkoj porastao je u utorak za 23.428, uz 462 smrtna slučaja, saopštio je Institut Robert Koch. Institut je preporučio „maksimalna ograničenja kontakata“, koja bi trebalo da „počnu odmah“ i da se nastave do sredine januara. Takođe, navedeno je da će smanjenje putovanja biti „apsolutno neophodno“.

Foto: Tanjug/Zoran Zestić

Nemačka će uvesti nova pravila koja će stupiti na snagu „najkasnije“ 28. decembra i zabranjuju privatna okupljanja više od 10 ljudi koji su vakcinisani ili oporavljeni od virusa. Uprkos trenutnom padu broja pacijenata u bolničkim jedinicama intenzivne nege, vlasti se pripremaju za porast broja zaraženih omikron varijantom virusa u januaru.

Sentiment nemačkih potrošača pogoršao se drugi mesec zaredom zbog nove varijante korona virusa pokazala su istraživanja. Barometar koji gleda u budućnost pao je na – 6,8 sa -1,8 pre mesec dana. Na to je uticala visoka učestalost zaraze usled četvrtog talasa pandemije korona virusa sa daljim ograničenjima i višim cenama.

  • GocaBG

    22.12.2021 #1 Author

    Ako vakcina daje dobre rezultate onda i na mesec dana treba da se vakcinisemo…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...