ZATVORENA VRATA NA POLOVINI HOTELA U CRNOJ GORI Drastičan pad broja turista i u Podgorici

BiznisRegionTurizamVesti

4.8.2020 10:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

ZATVORENA VRATA NA POLOVINI HOTELA U CRNOJ GORI Drastičan pad broja turista i u Podgorici ZATVORENA VRATA NA POLOVINI HOTELA U CRNOJ GORI Drastičan pad broja turista i u Podgorici
Na vrhuncu sezone polovina hotela u Crnoj Gori je zatvorena. U hotelima, koji su otvorili svoja vrata, popunjenost kapaciteta je samo desetak odsto, a... ZATVORENA VRATA NA POLOVINI HOTELA U CRNOJ GORI Drastičan pad broja turista i u Podgorici

Na vrhuncu sezone polovina hotela u Crnoj Gori je zatvorena. U hotelima, koji su otvorili svoja vrata, popunjenost kapaciteta je samo desetak odsto, a razlozi leže u lošoj epidemiološkoj situaciji i zatvaranju granica.

Ostvareni turistički promet je znatno ispod očekivanog, a i sami podaci o padu poseta u julu svedoče o tome da će prihodi od sezone biti minorni. Biće, kako su prenele Vijesti, znatno lošiji u odnosu na prognozu vlade iz juna, koja je očekivala pad od 40 odsto.

Ministarstvo turizma saopštilo je krajem jula da 45 do 50 odsto hotela nije ni otvoreno, dok je u ostalima popunjenost deset do 13 procenata, kao i da su otkazani brojni aranžmani tokom prvih dana avgusta.

Foto: Printscreen youtube

Podsetimo, Crna Gora je 10. jula imala nešto više od 11 hiljada registrovanih turista, što je svega osam odsto od ostvarenog turističkog prometa na isti dan prethodne godine, podaci su tamošnje Nacionalne turističke organizacije.

Loša situacija nije samo na crnogorskom primorju. I glavni grad ove zemlje trpi velike posledice pandemije, pokazuju najnoviji podaci.

Za prvih pet meseci ove godine u Podgorici je boravilo 21.168 turista, što je 63 procenta manje u odnosu na isti period prošle godine.

Ostvareno je ukupno 40.102 noćenja, odnosno 59 procenata manje u odnosu na isti period 2019, izjavila je, kako prenosi Tanjug, za Pobjedu Ana Jovanović iz Turističke organizacije Podgorice.

I vlasnici apartmana u Podgorici se žale na veoma slabo poslovanje ove godine.

Jedan od vlasnika kaže da je januar bio na nivou prošlogodišnjeg, ali da je od februara sve krenulo nizbrdo i da su april, maj i jun bili bukvalno bez ijednog gosta, dok je u julu bilo turista iz Češke i Poljske.

Iako su pojedini vlasnici smanjili cene i do 50 odsto, broj gostiju je 80 odsto manji nego prošle godine.

Crna Gora je prošle godine od turizma zaradila oko 1,1 milijardi evra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...