američki gigant brze hrane nije izmirivao obaveze do 2009. do 2020. godine

Zbog izbegavanja plaćanja poreza McDonald’s treba da plati više od milijardu evra Francuskoj

BiznisFirme u fokusuSvetU fokusuVesti

17.6.2022 08:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Zbog izbegavanja plaćanja poreza McDonald’s treba da plati više od milijardu evra Francuskoj Zbog izbegavanja plaćanja poreza McDonald’s treba da plati više od milijardu evra Francuskoj
Američki gigant brze hrane McDonald’s platiće više od milijardu evra za rešavanje spora sa francuskim vlastima zbog izbegavanja plaćanja poreza. Naime, predsednik pariskog tribunala... Zbog izbegavanja plaćanja poreza McDonald’s treba da plati više od milijardu evra Francuskoj

Američki gigant brze hrane McDonald’s platiće više od milijardu evra za rešavanje spora sa francuskim vlastima zbog izbegavanja plaćanja poreza.

Naime, predsednik pariskog tribunala u četvrtak je potvrdio sporazum između McDonald’s-a i francuskih poreskih vlasti prema kojem će američki lanac restorana platiti 737 miliona evra neplaćenih poreza i 508 miliona evra kazne, saopštio je portparol francuskog generalnog direktorata za javne finansije, piše N1 pozivajući se na Politiko.

Ovo je najveći iznos ikada plaćen francuskoj administraciji u poreskom slučaju, saopštile su francuske vlasti, dodajući da sporazum pokriva neplaćene poreze između 2009. i 2020. godine.

McDonalds je bio na udaru kritika zbog smanjenja iznosa dobiti oporezovane u Francuskoj, jer je deo dobiti iz francuskih podružnica iznosio u sedište u Luksemburgu.

Francuski finansijski tužilac pokrenuo je istragu o poreskoj praksi McDonald’s-a 2016. godine posle žalbe zaposlenih u tom američkom lancu, koje je zastupala advokat Eva Žoli (Eva Jolie), bivša poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih.

Vlasti EU dovodile su u pitanje i poreske aranžmane McDonald’s-a sa Luksemburgom, ali posle trogodišnje istrage, Evropska komisija je 2018. godine zaključila da gigant nije imao koristi od poreskog tretmana iz Luksemburga.

  • TATJANA

    17.6.2022 #1 Author

    Niko nije postedjen poreza

    Odgovori

  • GOCA BG

    17.6.2022 #2 Author

    Ko zna sta ce sve da ispliva vezano za njih…

    Odgovori

  • MAJALG

    18.6.2022 #3 Author

    Cak ni oni nisu 100% zasticeni kada je drzava jaka, u nadoj drzavi bi na kraju mi njima placali sto su dosli kod nas a ne oni drzavi.

    Odgovori

  • SNEZANA

    18.6.2022 #4 Author

    E jednom da I oni nesto plate

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    18.6.2022 #5 Author

    Čudno za njih da nisu plaćali porez

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    19.6.2022 #6 Author

    Asreonosmke cifre su tu u pitanju te verujem da je operacija planski postavljana.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...