Očekuje se da će vreme isporuke biti sve duže

Zbog nedostatka čipova pet miliona automobila manje

AutomobiliLifestyleSvetVesti

12.7.2021 09:26 Autor: Marko Miladinović 0

Zbog nedostatka čipova pet miliona automobila manje Zbog nedostatka čipova pet miliona automobila manje
Nedostatak mikročipova na svetskom tržištu dovešće do smanjenja proizvodnje automobila i to za oko pet miliona ove godine, ocenjeno je u analizi Centra za... Zbog nedostatka čipova pet miliona automobila manje

Nedostatak mikročipova na svetskom tržištu dovešće do smanjenja proizvodnje automobila i to za oko pet miliona ove godine, ocenjeno je u analizi Centra za auto-moto istraživanje iz Duizburga.

Do kraja godine se očekuje širom sveta registracija 74,8 miliona novih vozila, što je za 9,3 odsto više nego 2020. godine. Da ne postoji problem sa isporukama čipova, širom sveta bi bilo prodato oko 80 miliona automobila, tvrde autori studije, koju je objavio nemački dnevnik Die Velt.

Očekuje se da će situacija u drugoj polovini godine zbog nedostatka čipova na tržištu biti gora nego sada. Vreme isporuke čipova će biti još duže i zbog toga će doći i do kašnjenja isporuka automobila i naredne, 2022. godine.

Međutim, čak i ukoliko se situacija na tržištu bude popravila do početka 2023. godine, tada se očekuje eskalacija novog problema – nestašice baterija za električne automobile, za kojima će vladati sve veća potražnja.

U ovom trenutku je potražnja za litijum-jonskim baterijama još uvek veća nego ponuda, prenosi Tanjug.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...