Čak trećina hrane na svetu završi na đubretu

Zbog nepravilnog oblika Evropa baci 50 miliona tona voća i povrća

EkologijaEUU fokusuVesti

24.5.2021 08:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Zbog nepravilnog oblika Evropa baci 50 miliona tona voća i povrća Zbog nepravilnog oblika Evropa baci 50 miliona tona voća i povrća
Oko 50 miliona tona voća i povrća u vrednosti od čak 140 milijardi evra Evropa baci zbog nepravilnog oblika, upozorila je Svetska organizacija za... Zbog nepravilnog oblika Evropa baci 50 miliona tona voća i povrća

Oko 50 miliona tona voća i povrća u vrednosti od čak 140 milijardi evra Evropa baci zbog nepravilnog oblika, upozorila je Svetska organizacija za zaštitu prirode WWF povodom Međunarodnog dana biodiverziteta.

Organizacija je pokrenula kampanju #Nebacanjuhrane kako bi se smanjile bačene količine i napravio sistem doniranja hrane ugroženima.

„Ukoliko ne očuvamo bogatu bioraznovrsnost, nećemo uspeti da suzbijemo glad do 2030. godine, što je jedan od UN Ciljeva održivog razvoja (SDG)”, Izjavio je Fabijan-Hrvatin Peronja iz WWF Adrije.

Na Međunarodni dan biodiverziteta iz organizacije su upozorili da je čak 70 odsto bioraznovrsnosti izgubljeno krčenjem prirodnih staništa za dobijanje obradivog poljoprivrednog zemljišta.

Na kraju čak trećina proizvedene hrane završi kao otpad. Ostaci stvaraju nepodnošljiv pritisak na deponije, a njihovim razlaganjem nastaje gas metan, koji je veoma otrovan, ukazali su iz WW

Problem otpada hrane stoji rame uz rame s problemima klimatskih promena i plastike u morima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...